За да се върне в зърнената сделка: Освен думи Русия иска и действия от САЩ


За да се върне в зърнената сделка: Освен думи Русия иска и действия от САЩ
Снимка: iStock

2650

Русия заяви в петък, че трябват действия, а не обещания, от страна на САЩ, за да се изпълнят условията, които е поставила за завръщане към черноморската зърнена сделка, предава Reuters.

Миналия месец Русия отказа да поднови сделката, която позволяваше на Украйна да доставя зърно от черноморските си пристанища въпреки войната, като заяви, че не е направено достатъчно, за да се премахнат пречките пред собствения ѝ износ на храни и торове.

Тя подчерта, че е готова да се върне към споразумението, стига тези въпроси да бъдат решени. „Ако искат да допринесат за изпълняването на частта от зърнената сделка, която зависи от Русия, американците трябва да я изпълнят, а не да обещават, че ще си помислят. Веднага щом това се случи, тази сделка ще бъде подновена“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той направи изказването си, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза пред репортери в четвъртък: „В случай на връщане към споразумението, разбира се, ние ще продължим да правим всичко необходимо, за да гарантираме, че всеки може да изнася своята храна и хранителни продукти свободно и безопасно, включително Русия“.

Западните страни обвиниха Русия, че използва храната като оръжие, след като се отказа от зърнената сделка, което помогна да се свалят световните цени на храните, и извърши многократни въздушни удари през последните седмици по украински пристанища и складове за зърно.

Русия твърди, че сделката не е работила правилно, тъй като не е достигало достатъчно зърно до най-бедните страни. Според нея собственият ѝ износ на храни, макар и да не е таргетиран директно, е възпрепятстван от западните санкции, засягащи достъпа до пристанищата, застраховането и банкирането.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия атакува украински зърнени пристанища, цената на зърното тръгна нагоре

Защо използването на пшеницата като оръжие от Русия няма да навреди на света?

Русия постави ултиматум на ООН за зърнената сделка

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички