В тази страна има толкова много овце, че фермерите ги подаряват


В тази страна има толкова много овце, че фермерите ги подаряват
Снимка: iStock

18207

Голямото предлагане на овце в Австралия доведе до сериозно понижение а цените, което кара част от фермерите да умъртвяват животните си или да ги подаряват, за да намалят разходите.

Цената на овнешкото е спаднала със 70% през последната година до 1,23 долара за кг, сочат данни на местната асоциация за месо и добитък.

„Австралия изпрати няколко много добри сезона през последните години, което увеличи овцете в страната до 78,75 млн. броя – най-високата им стойност от 2007 г.“, заяви Тим Джаксън, анализатор в асоциацията.

Ръстът е резултат най-вече от сериозните валежи в последните 3 години в овцевъдните региони, като Нов Южен Уелс и Виктория. Дъждът е идеален за тревата, а нейният излишък е благоприятен за фермерите, отглеждащи добитък

„Колкото повече валеше и колкото повече търсенето на месо нарастваше, толкова по-дълго производителите увеличаваха главите отглеждан добитък“, казва председателят на борда на директорите на Асоциацията на овцевъдите в Австралия.

„Ниските изкупни цени доведоха до значителен спад в печалбите на животновъдите, а през настоящата година на пазара има толкова голямо предлагане, че част от тях предпочитат да подарят или умъртвят овцете си“, казва Стив Макгуайър, вицепрезидент на земеделската група WAFarmers пред CNBC. По думите му днес е трудно да се намерят хора, които да вземат овцете, дори безплатно.

Прекалено много овце

Снимка: iStock

Очаква се стадото овце в Австралия да нарасне с 23% от 100-годишното дъно през 2020 г., според статистиката на Асоциация за месо и добитък. Свръхпредлагането на овце през последните месеци доведе до спад в цените на добитъка, намали значително печалбата на фермерите, а други изведе на загуба – за сметка на огромните печалби, на които се радваха през последните години.

Ниската цена на месото е сериозен удар за животновъдите, тъй като сега те трябва да хранят животните по-дълго време на фона на влшаване на метеорологичните условия.

Според австралийската метеорологична служба, изминалият септември е най-сухият в историята. Средносрочната прогноза пък показа, че идните месеци също ще бъдат сухи и горещи, което ще намали предлагането на фураж.

Неблагоприятното време в следващите месеци ще накара фермерите да намалят добитъка, който отглеждат, като част от тях може да се насочат към кланици и месопреработватели.

Снимка: iStock

„Климатът през 2023 г. беше по-сух спрямо последните 3 години, което повлия на животновъдите и увеличи доставките на овце и агнета за преработвателите“, отбеляза Джаксън.

Кланиците обаче не са в състояние да умъртвят големия обем овце достатъчно бързо.

„Повишеното умъртяване на овце дойде в момент, когато преработвателите на месо още не са на пълен капацитет заради недостиг на работна ръка“, според Мат Далглиш, съосновател на консултантската фирма за земеделие Episode 3.

По думите на Макгуайър от WAFarmers натрупването на непреработени запаси от миналата година също е допринесло за затруднението в кланицата.

Как ще се отрази това на цените?

Снимка: iStock

Австралия е водещ производител и износител на овче месо, а свръхпредлагането се очаква да понижи ощр цените следващите месеци.

Но какво означават по-ниските цени за потребителите.

Според най-голямата австралийска верига супермаркети – Woolworths Group, въпреки падащите цени на овнешкото, стойността все още не се е понижила със същия темп. Компанията смята да намали цените на месото с 20%.

„През октовмври Австралия изнесе рекордно количество месо, но това едва ли ще спре спада на стойността му“, смята Макгуайър. Той очаква спадовете в цените на овнешкото в Австралия и в чужбина да продължат.

Ниските изкупни цени и повишените разходи на животновъдите, карат част от тях да обмислят да не чифтосват добитъка си през следващите месеци. Така бързо пазарът може да се промени – от свръхпредлагане към недостатъчно предлагане.

Според скорошно проучване на Националната федерация на фермерите над 60% от анкетираните австралийски фермери не се чувстват по-положително настроени за бъдещето на земеделието спрямо преди година.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на свинското месо у нас е рекордно висока

Колко ще струва агнешкото за Великден?

Защо продажбата на лабораторно отгледано месо е разрешена само на едно място в света?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички