Земеделският министър: Ако не изкупим зърното, хлябът ще поскъпне


Земеделският министър: Ако не изкупим зърното, хлябът ще поскъпне
Снимка: iStock

2762

След отказа на дружество "Сортови семена" и неговите служители да изкупуват зърно, е сменено дружеството за изкупната операция, информира депутатите от земеделската комисия министърът на земеделието храните и горите Иван Иванов. Целите на интервенцията са не само осигуряване на продоволствена сигурност, но и да запазим ниска цена на хлебните продукти, защото следващите реколти ще са на много по-високи цени, подчерта още министър Иванов. Катастрофално: Предстои световна криза с храните

По въпроса дали ще поскъпне хлябът министърът категорично заяви: "Ако не изкупим зърното, ще поскъпне". Хлябът поскъпва, не е ясно с колко

С правителствено постановление закупуването на зърното ще се извършва от дружеството „Врана“ ЕАД, което е 100% собственост на министерството. Капиталът на дружеството ще бъде увеличен след публикуване на постановлението и веднага след обнародването ще започне изкупуването на зърното. Според министъра това трябва да стане до десетина дни.Бивш министър предича все по-високи цени на брашното, хляба и олиото

МЗХГ ще сключи договор за възлагане с дружеството, съгласувано с финансовото министерство. Ще има контрол и публичност, увери министър Иванов. Той изрази надежда до 15 април да приключи операцията по изкупуването.

Самото изкупуване ще стане през стокова борса. Ще има междуведомствени комисии, в които ще участват различни органи, включително от земеделското министерство и агенцията за безопасност на храните. Ще се вземат проби от зърното преди сключване на договорите, за да има уверения за качеството.

Парите ще дойдат от заема, отпуснат на НЕК, потвърди министърът пред журналисти. Той посочи и през коя борса ще се търгува зърното - Софийска стокова борса.

Зърното ще се съхранява в складовете на производителите в рамките на до 90 дни като разходите ще бъдат предвидени при подписването на всеки договор.

Министърът увери, че са налични достатъчно зърнобази и че всяка зърнобаза е проверена. "4800 склада има на територията на страната, всеки ден вървят и физически проверки, за да установим какви количества могат да съхраняват", посочи Иванов. "Огромната част от зърното в момента е в складовете на търговците, а не при зърнопроизводителите, които са си продали продукцията. Търговците на зърно имат достатъчно складови наличности и ще разговаряме с тях за съхраняване на зърно също и държавата ще плати за това нещо", добави той. С колко скочиха зърното, олиото и зеленчуците заради войната?

Запитан дали се очертава недостиг, министърът заяви: "Ако изнесат всичкото зърно с тези темпове, както се изнася сега, вероятността да има недостиг е доста голяма и подчерта, че към днешна дата няма забрана за износа. Това решение не го взема МЗХГ, а правителството".

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички