Бивш министър предрича все по-високи цени на брашното, хляба и олиото


Бивш министър предрича все по-високи цени на брашното, хляба и олиото
Снимка: iStock

13093

Ако войната продължи и Украйна не може да ожъне засятата пшеница, ако не може да засее слънчоглед и царевица, което е много вероятно, в края на годината ще има глобален проблем с прехраната и световна продоволствена криза. Това предупреждава бившият министър на земеделието Мехмед Дикме в предаването 120 минути по bTV. Катастрофално: Предстои световна криза с храните

Русия и Украйна са най-големите производители на царевица, слънчоглед и пшеница. Войната помежду им блокира техния износ, създава недостиг на пазара, а държавите, които имат договори с тях, опитват да попълнят запасите си от други страни. Двете държави са най-големите износители на зърно и войната неминуемо ще се отрази както на потреблението, така и на цените, обяснява Дикме. Опаснo поскъпване на пшеницата и царевицата

"Цените на пшеницата, брашното и хляба ще продължат да растат. В момента цената на брашното у нас не е догонила ръста на тази на пшеницата. Тепърва ще видим поскъпването в магазините", предвижда той и добавя, че ще има нарастване на цените на всички хранителни продукти. Хлябът поскъпва, не е ясно с колко

Недостиг на пшеница и брашно в България няма и не може да има в рамките на 7-8 месеца, категоричен е Дикме. Но всички трябва да приемем, че ще има поскъпване и това е неизбежно. Това важи и за олиото, и за ориза. Храните ще поскъпнат осезаемо

Правителството трябва да намери механизми да компенсира социално слабите, които ще бъдат най-потърпевши. При сериозно покачване на цените бедните хора и пенсионерите няма да могат да си позволят да си купят нито хляб, нито кисело мляко.

Дикме препоръча повишаване на минималната заплата и на минималната пенсия през лятото, както и добавки към пенсиите, които да компенсират ръста на цените. "Там трябва да се насочат усилията", убеден е бившият земеделски министър. Приходите в държавата в момента се дължат основно на високите цени, а не на повишеното потребление.

Запасяване със зърно или забрана за износ?

България влиза в тази криза в много добра форма – тя няма абсолютно никакви проблеми с пшеницата, тъй като разполага 2,4 – 2,5 млн. тона пшеница в складовете в страната. Страната ни няма капацитет да изнесе подобно огромно количество зърно, обясни Дикме. Огромна реколта от пшеница в Добруджа

Правителството прави огромна грешка – заради действията му в момента в България няма пазар на зърно. Износителите чакат да видят дали ще се забрани износа, на каква цена държавата ще изкупува зърното. "Не е работа на правителството да се занимава с цени", категоричен е бившият земеделски министър. По думите му всяко забавяне в момента създава все по-голяма несигурност земеделците, при поскъпващи цени на необходимите торове и суровини.

Зърнопроизводителите скоро ще изпратят протестно писмо до правителството, защото им се пречи на бизнеса и те започват да трупат много сериозни загуби. Ако правителството обяви, че изкупува зърно под пазарната цена, някой може да го обвини в картел с прекупвачите с цел понижаване на цената в страната.

Какво може да направи държавата?

Българската банка за развитие трябва да отпусне нисколихвени стокови кредити на мелничарите, така че да натрупат запаси от брашно, достатъчни за 3 месеца.

Държавата трябва да изкупи "на зелено" земеделската продукция, с което хем ще подсигури продоволствието, хем ще спести пари. Български зърнопроизводители са готови да продадат бъдещата си продукция на цена от 500 лв. за тон, посочва бившият земеделски министър.

Той съветва управляващите да купят пшеница от новата българска реколта, която ще бъде ожъната през идващото лято. Държавата задължително трябва да се презастрахова и да има запаси за догодина, защото тогава вероятно ще има недостиг на зърно.

Покупките на зърно трябва да бъдат възложени на Държавния резерв, който има дългогодишен опит в подобни сделки. Държавният резерв трябва да закупи "на зелено" зърно от новата реколта, да плати на земеделците, за да съхраняват тези запаси в продължение на една година и да се освободи за продажба старата реколта, съветва Дикме.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички