130 държави се разбраха за новия световен корпоративен данък


130 държави се разбраха за новия световен корпоративен данък
Снимка: Pixabay

5784

В последния ден на преговори в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) общо 130 държави и юрисдикции, сред които и България, се присъединиха към предложението за въвеждане на световна минимална ставка на корпоративния данък от най-малко 15%.

Чрез постигнатото споразумение се гарантира, че многонационалните компании, като американските технологични гиганти Google, Amazon, Facebook и Apple, ще плащат дължимото, независимо къде са базирани.

Днешното споразумение официализира решението, взето миналия месец от лидерите на Г-7. С него компании като Google, Amazon и Facebook ще бъдат облагани със ставка от минимум 15%. Държавите, подписали сделката, създават над 90% от световния брутен вътрешен продукт.

Споразумението беше подписано въпреки противопоставянето на 9 държави, които предлагат режими с ниски данъци за корпорациите. Отказът на тези държави се основава на факта, че предложението може да подкопае способността им да привличат световни компании да работят в техния район, което впоследствие ще доведе до заплаха за националния им суверенитет.

Всички страни от Г-20, включително Китай и Индия, като цяло подкрепиха сделката, но подробностите и изключенията все още са в процес на преговори. Списъкът на страните, отпаднали от сделката, включва Барбадос, Ирландия, Унгария, Кения, Нигерия, Перу, Шри Ланка, Сейнт Винсънт и Гренадини. Повечето от тях са известни като т.нар. данъчни убежища, използвани от големите компании, за да не плащат дължимите налози. България сред страните с най-нисък корпоративен данък в света

Официалното споразумение дойде след одобрение от групата на богатите държави от Г-7 миналия месец на среща във Великобритания, когато министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че световният минимален данък "ще сложи край на надпреварата към дъното в корпоративното данъчно облагане".

Германия приветства сделката като "колосална стъпка към данъчната справедливост". За Франция то е най-важното "от столетие".

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички