Без изненади и от ЕЦБ - остави лихвените проценти непроменени за втори път


Без изненади и от ЕЦБ - остави лихвените проценти непроменени за втори път
Снимка: iStock

1265

Очаквано Европейската централна банка (ЕЦБ) остави лихвените си проценти непроменени на рекордно високите им нива на последното си заседание за годината, показва решението на регулатора. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и по депозитното улеснение остават съответно 4,50%, 4,75% и 4,00%, каквито бяха и прогнозите на икономистите.

ЕЦБ повиши лихвените проценти до рекордно високо ниво по-рано тази година, но благоприятните данни за инфлацията през последните няколко месеца почти изключиха възможността за по-нататъшно затягане на политиката, като пренасочиха дебата към това колко бързо ще се обърне курсът

В стремежа си да спре засилващите се очаквания за намаляване на лихвените проценти, ЕЦБ не намекна, че облекчаването на политиката приближава и вместо това запази насоките си за стабилни лихвени проценти в бъдеще.

Снимка: iStock

Очакванията на инвеститорите са две намаления до април и 155 б.п. облекчаване през цялата 2024 г., въпреки че много консервативни политици се опитаха да се противопоставят на тези очаквания преди заседанието през декември.

„Основните лихвени проценти на ЕЦБ са на нива, които, поддържани за достатъчно дълго, ще допринесат значително за целевата инфлация“, гласи изявлението на ЕЦБ.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард наскоро предупреди, че още е твърде рано да бъде обявена победа над високата инфлация в еврозоната.

ОЩЕ: За първи път от 16 месеца: ЕЦБ остави основната лихва без промяна

Експертите на Евросистемата, състояща се от ЕЦБ и от централните банки на страните от ЕС, при които еврото е национална валута, са представили своите 4-годишни прогнози за повишаването на потребителските цени, публикувани на сайта на ЕЦБ.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозират, че инфлацията в еврозоната ще е 2,5% през 2024 г., 2,1% през 2025 г. и 2% през 2026 г. – достигайки целевото равнище на ЕЦБ след прекомерно високото ниво от 5,5% тази година.

Снимка: Getty Images iStock

Заедно с днешното си решение за лихвите банката публикува и прогнозите си за инфлацията и икономическия растеж на еврозоната. Според новите прогнози се очаква инфлацията да отслабва плавно през следващата година и през 2025 г. да се доближи до нивото от 2%, към което се стреми Управителният съвет. Като цяло, експертите на регулатора предвиждат общата инфлация да бъде на средно равнище от 5,4% през 2023 г., 2,7% през 2024 г., 2,1% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г. Спрямо експертните прогнози от септември стойностите са ревизирани надолу за 2023 г. и особено за 2024 г.

Предвижда се основната инфлация без цените на енергоносителите и храните да бъде на средно равнище от 5,0% през 2023 г., 2,7% през 2024 г., 2,3% през 2025 г. и 2,1% през 2026 г.

Управителният съвет на банката възнамерява да продължи да реинвестира изцяло погасенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за купуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемията (PEPP), през първата половина на 2024 г. През втората половина на годината предвижда да намалява портфейла по PEPP със средно 7,5 млрд. евро на месец и да прекрати реинвестициите по PEPP в края на 2024 г., се посочва още в решението на регулатора.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Фед запази без промяна основната лихва и очаква по-ниски лихви през 2024 г.

И Bank of England не промени основната лихва

ЕЦБ: Европейската финансова система избегна най-лошия сценарий

Кредитирането за бизнеса в еврозоната се сви за първи път от 2015 г.

Евробанкнотите: Кои теми остават в състезанието за новата им визия?

Колко вредни за околната среда са евробанкнотите?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички