Фед запази без промяна основната лихва и очаква по-ниски лихви през 2024 г.


Фед запази без промяна основната лихва и очаква по-ниски лихви през 2024 г.
Снимка: iStock

1272

Федералният резерв на САЩ остави основната си лихва без промяна, а председателят на централната банка на САЩ Джеръм Пауъл заяви, че историческото затягане на паричната политика вероятно е приключило. Причината – инфлацията пада по-бързо от очакваното, а обсъждането на понижаването на лихвите „вече е в полезрението“

„Хората вече не записват повишения на лихвите“ в най-новите си прогнози, каза председателят на Фед на пресконференцията след последното заседение на Фед за годината. „Ние смеятаме, че сме направили достатъчно“, отбелязва той, добавяйки, че повишението на лихвите „вече не са основният сценарий“.

Наистина, промяната в перспективите беше очевидна, като 17 от 19 политици на Фед видяха лихвите по-ниски до края на 2024 г. и никой не смята, че ще бъдат повишени. Измерването на възприятията на политиците за рисковете, пред които е изправена икономиката, също се доближи до баланса, точка, за която Пауъл спомена, когато заяви, че централната банка сега е в точката, в която „и двата мандата са важни“, като членовете са чувствителни към риска от „прекаляване“ и тласкане на икономиката към по-бързо от нужното забавяне, предаде Reuters. 

Федералният резерв е законово отговорен за поддържането на стабилни цени и максимална заетост – две икономически цели, които понякога са в конфликт. След като инфлацията достигна до 40-годишен връх през 2022 г., Пауъл отбляза, че членовете са смятали, че се насочват към неуловимо „меко кацане“, тъй като инфлацията се връща към целта на Фед от 2%.

Източник: US Federal Reserve

„Виждаме силен растеж, който изглежда се забавя. Виждаме трудов пазар, който се връща в баланса. Виждаме реален напредък при инфлацията“, посочи Пауъл. „Това са нещата, които искахме да видим. Обявяването на победа би било преждевременно, но разбира се, въпросът е „кога би било подходящо да започнем да понижаваме лихвите?“, попита той.

Това е дебат, който ще занимава Фед и инвеститорите през идните седмици и месеци след 2 години, в които централната банка първо огараничи изкупуването на активи, което използваше, за да подкрепя икономиката по време на пандемията, а след това, започвайки през март 2022 г., бързо вдигна основната си лихва от близо нулево ниво до ннастоящите 5,25%-5,50%.

ОЩЕ: Фед остави отново лихвите без промяна и подчерта, че икономиката на САЩ е силна

Щатските борсови индекси скочиха след изявлението на Фед и обновените тримесечни прогнози на централната банка, продължиха да се покачват по време на пресконференцията на Пауъл и затвориха рязко нагоре. Широкият индексът S&P 500 се повшие с около 1,4% за деня, докато Dow Jones Industrial Average записа рекордно ниво на затваряне. Щатският долар поевтиня спрямо кошница от валути, а доходността по щатските държавни облигации падна.

Търговците на фючърсни контракти, очакват началото на пониженията на лихвите през март и прогнозират в края на 2024 г. основната лихва да е с 1,5 пр.п. под настоящото ниво.

Източник: iStock

За институция, която не желае да обяви победа над инфлацията, обновените прогнози и тонът на Пауъл представляваха значителна промяна.

Инфлацията на общите лични потребителски разходи се очаква да приключи 2023 г. на 2,8% и да спадне допълнително до 2,4% до края на следващата година, което е на поразително разстояние от целта на Фед от 2%. Някои анализатори и инвеститори дори изтълкуваха събитията като ефективно начало на цикъла на облекчаване на Фед.

Пазарът на облигации приветства посланието на Пауъл. Доходността на 2-годишните щатски държавни облигации, която е обвързана с очакванията за лихвата на Фед, падна с 30 базисни пункта, което на практика беше понижение на лихвите на отворения пазар.

През последните 8 седмици доходността по 10-годишните облигации, която е от съществено значение за определяне на лихвите по ипотечните и други кредити, падна с 1 пр.п., ход, което рядко се случва извън извънредни икономически ситуации.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Очаква се Фед да остави водещите лихви без промяна

Цената на петрола продължава да се понижава преди заседанието на Фед за лихвите

Предстои ли ново вдигане на лихвите в САЩ?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички