Bitcoin изпраща най-лошия си месец от близо 10 г.


Bitcoin изпраща най-лошия си месец от близо 10 г.
Снимка: istock

3202

Инвеститорите в bitcoin продаваха масово през месец май. Остава да видим дали изтеглянето от позицията ще се окаже добър ход. В края на последната пълна седмица за месец май, цената на bitcoin поевтиня с около 8%. Така за целия месец, криптовалутата загуби цели 36% от цената си. Това превръща месец май в най-лошия за bitcoin от близо 10 години насам. За последно по-висок месечен спад бе отчетен през септември 2011 година, предава CNN.

Поредица от лоши новини потопи цената на виртуалната валута в червено. Това се случи точно в момент, в който bitcoin бе постигнал исторически максимум от малко над 64 000 долара, отчетен в средата на месец април тази година. Изпълнителният директор на Tesla Илън Мъск обяви, че компанията се отказва от плановете си да приема плащания в криптовалути за новите си електрически коли, тъй като добивът на bitcoin вреди на околната среда.

В последствие Мъск се съгласи да разговаря с представители на ферми за копаене на криптовалути в Северна Амерка за да бъде запознат от първо лице с ефектите от този процес. Засега няма информация дали Мъск ще промени решението си за Tesla. Копаенето на криптовалути изисква голямо количество електроенергия, което е и основната критика към блокчейн валутите изобщо.

В същото време лоши новини долетяха и от Китай. Пекин предупреди финансовите институции да не работят с криптовалути и даде да се разбере, че няма да толерира копаенето на територията си. САЩ също не закъсняха, като щатското финансово министерство обяви планове за по-високо облагане на bitcoin, а Федералният резерв намекна за създаването на дигитален долар в бъдеще.

Май беше тежък за много криптовалути

Сривът при bitcoin се отрази на целия пазар. Binance Coin, XRP и Polkadot записаха сериозни понижения на месечна база.

Други виртуални валути се представиха по-добре. Ethereum, която е втората най-голяма криптовалута на пазара отчете доста по-скромни загуби. Ether, валутата в системата Ethereum, поевтиня с около 6% през периода. Създадената на шега валута Dogecoin също не пострада съществено през май. Стейбълкойните като Tehter и USD Coin, чиято стойност е обвързана с цената на реални фиатни пари, удържаха на бурята и останаха стабилни през месеца – точно както предполага името им.

Въпреки големия спад през май, цената на bitcoin е скочила с над 25% от началото на годината. Това означава, че инвеститорите с дългосрочни стратегии все още потриват ръце. Ветераните на пазара знаят, че виртуалните валути са пословични волатилни. Подобни резки поскъпвания, последвани от бързи спадове не изненадват никого с опит в тази сфера.

„Доста е лесно да бъдеш крипто инвеститор. Изключително трудно е да бъдеш крипто трейдър.”, казва Питър Шмит, изпълнителен директор на Blockchain.com – компания с инвестиция в блокчейн стартъпи на обща стойност 5.2 млрд. долара. „Пазарът е много волатилен и може лесно да ви съкруши”, добавя той. Колко бизнеса в България приемат плащания в криптовалути?

Цената на bitcoin достигна близо 20 000 в края на 2017 година, като по това време това беше ценовият рекорд за криптовалулатата. След това обаче последва бърз спад до цена под 3 500 долара. Потеглянето отново нагоре започна в началото на 2019 година.

През септември 2011 година бе записан най-големият месечен спад в историята на bitcoin, като понижението достигаше 40%. Така или иначе, дългосрочните инвеститори се радват на огромна печалба. През октомври 2011 година bitcoin се търгуваше на цена под 2 долара за брой. Понастоящем bitcoin достига цена от 37 087 долара за брой, сочат данните на CoinMarketCap.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички