ОЛАФ иска да върнем 30 млн. евро заради къщите за гости и други измами


ОЛАФ иска да върнем 30 млн. евро заради къщите за гости и други измами
Снимка: tourism-hotels-bulgaria.com

16937

Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) препоръчва на европейския бюджет да бъдат възстановени над 30 милиона евро по проекти в България. Това показват данните от годишния доклад за дейността на службата, представен днес.

За миналата година от ОЛАФ са били приключени проверките по 10 случая на съмнения за злоупотреба с европейски средства у нас, като по 6 случая са издадени препоръки за по-нататъшни действия, предава БТА. ЕК очаква България да върне милиони евро за къщите за гости

Къщите за гости

Най-голямата част от сумата - 23 милиона евро трябва да бъде върната заради скандалните къщи за гости, финансирани от европейските земеделски фондове. От 746 къщи за гости в страната ни, получили над 103 млн. евро финансиране, над половината (377 къщи) не изпълняват поставените изисквания. Те не давани на туристи под наем, а са използвани за частни нужди.

Порочната практика с мнимите къщи за гости получи името "Къщи за тъщи" - заради емблематичен случай с бивш директор на фонд "Земеделие". Оказа се, че неговата тъща се води получател на евросредства и собственик на туристически обект в село Лиляново, който обаче не посреща туристи. Избухна голям скандал, в който изплуваха стотици злоупотреби и доведе до оставката на тогавашния министър на земеделието Румен Порожанов.

Стотици къщи обаче са се спасили, защото сроковете за контрол и евентуално налагане на санкции са изтекли. Санкции все пак има, но няма осъдени. Тарикатите с къщите за гости може да се измъкнат безнаказано

През април у нас пристигна голяма делегация от Брюксел, за да проучи злоупотребите с европейски средства през последните 10 години. "Къщите за гости са само една от причините за проверката. Има и сигнали за злоупотреби с инфраструктурните проекти, в сметосъбирането също има индикации за неправомерно изразходване на европейски средства. Определено при инфраструктурните проекти са най-големите нередности", коментира българският евродепутат Цветелина Петкова, която бе част от европейската делегация. 4,5 млн. лева трябва да бъдат върнати от нарушители с къщи за гости

Завишени цени

При друга проверка на ОЛАФ е било установено, че по програмата за реклама на вина, спиртни напитки и млечни изделия местно производство в България са били допуснати нередности, като средствата по всичките 11 програми са били насочени към едно дружество със седалище в Гърция. Допълва се, че отпуснатите заеми от ЕС не са били възстановени от получателите на сумите.

Отчита се, че цените по проектите са били завишени, а в някои случаи дължимите суми не са били разплатени на изпълнителите. ОЛАФ препоръчва да се възстанови цялата отпусната от ЕС сума по тези проекти - общо 7 милиона евро.

Измами и при отглеждането на грозде

Един от тези случаи е свързан с отглеждането на лозя, като при проверката от ОЛАФ е установено, че част от работниците не са разполагали с трудови договори. Получателят на средствата от ЕС е завишавал цените за извършената работа и е възлагал дейността на подизпълнители срещу по-ниско заплащане.

Установено е, че дружество от друга държава от ЕС е участвало в случая в схема, водеща до съмнения за пране на пари. Издадена е препоръка за възстановяване на близо половин милион евро.

Измама с псевдозалесяване

От ОЛАФ е било установено още, че в проект за залесяване у нас са били включени земи, на които не може да има насаждения. Същевременно при наблюдение в продължение на 5 години е било отчетено, че за тези земи се начисляват суми за обработка, без да има признаци за действително извършена дейност. От европейската служба са препоръчали да бъде възстановена цялата осигурена сума - 180 000 евро, както и срещу заподозрените да бъде заведено дело. Допълва се, че от общо 85 случая, предадени от ОЛАФ на Европейската прокуратура, 13 са свързани с България.

Нарушенията в целия Европейски съюз

ОЛАФ препоръчва на европейския бюджет да бъдат възстановени общо над половин милиард евро по проекти във всички страни от ЕС. Основните случаи на засечени измами са били свързани с мнимо залесяване, митнически злоупотреби, незаконни дейности с отпадъци.

Съобщава се, че са били пресечени опити за измама на стойност 16 милиарда евро за осигуряване на ваксини против Covid-19, като целта на извършителите е била да получат предварителните плащания от държавите от ЕС, а след това да не изпълнят сключените договори за доставка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Глобиха с десетки милиони нередовни къщи за гости

Тарикатите с къщи за гости може да се отърват от глоби

Санкционираните къщи за гости масово си печелят делата - ето защо

Уволниха ръководител във фонд "Земеделие" заради къщите за гости

Уволнената шефка на фонд "Земеделие" отричала да има общо с къщата за гости

Милко Калайджиев за къщата си за гости: Не се става богаташ от това

Роднини на Мустафа Карадайъ също замесени в скандала с къщите за гости

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички