Рекорд: Дефицитът на САЩ стигна 3 трлн. долара


Рекорд: Дефицитът на САЩ стигна 3 трлн. долара
Снимка: iStock

5243

Бюджетният дефицит на САЩ достигна рекордните над 3 трилиона долара, воден от огромните разходи на правителството за облекчаване на последиците от коронавируса.

Федералното правителство е похарчило над 6 трлн. долара през първите 11 месеца на финансовата си година (започваща на 1 октомври, б.р.), от които 2 трлн. долара за фискални стимули за спасяване на икономиката, съобщи Министерството на финансите на САЩ. Разходите драстично надхвърлят събраните от данъци 3 трлн. долара.

Дефицитът е над 2 пъти по-голям от предходния годишен рекорд, поставен през 2009 г. Тогава Вашингтон се бореше с последиците от финансовата криза през 2008 г., припомня BBC.

Още преди пандемията САЩ бяха на път да постигнат дефицит от над 1 трлн. долара тази година – смятан за голям според историческите стандарти. Но разходите, одобрени с цел да се смекчи финансовото въздействие на вируса, взривиха тези прогнози. Коронавирусът върна САЩ в епохата на Голямата депресия

Бюджетната служба на Конгреса този месец прогнозира, че САЩ вероятно ще имат годишен дефицит от 3,3 трлн. долара, над 3 пъти по-голям от този през миналата година. Финансовата година на федералното правителство приключва в края на септември. Общият държавен дълг на САЩ се очаква да надхвърли 26 трлн. долара.

"Неустойчив"

На изслушване във Вашингтон през юни ръководителят на Федералния резерв Джеръм Пауъл призна пред членовете на Конгреса, че пътят на разходите на Америка е "неустойчив", но посочи, че намаляването на недостига не трябва да бъде приоритет предвид състоянието на икономиката.

Икономиката се сви с годишен темп от над 30% през периода април-юни, което е най-лошото тримесечно свиване в историята. Данните показват, че съкращенията на работни места и затварянето на бизнеси продължават.

Около 30 млн. души (около 20% от американската работна сила) получават под някаква форма обезщетения за безработица, въпреки постепенното отваряне на икономиката, обявиха от Министерството на труда.

Много консерватори във Вашингтон обаче остават скептични към бъдещи фискални разходи. Тази седмица Републиканците предложиха в Конгреса план за 300 млрд. долара, но той беше отхвърлен от Демократите с мотива, че е далеч от исканите от тях над 3 трлн. долара.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички