Все повече компании по света не могат да посрещат задълженията си


Все повече компании по света не могат да посрещат задълженията си
Снимка: iStock

2330

Все повече компании по света изпадат в дефолт по задълженията си, като броят на бизнесите, които не са посрещнали плащания по дълга си, е на най-високото ниво от края на 2020 година.

През първите три месеца на тази година 33 корпорации, които получават кредитен рейтинг от Moody’s, са изпаднали в дефолт по дълга си. Това е най-високото ниво от последното тримесечие на 2020 година, когато компаниите, банкрутирали по дълга си, са възлизали на 47 броя, предава CNN. Причината през 2020 година се дължеше на COVID-19 пандемията и последвалите рестрикции и ограничения, навредили сериозно на бизнесите по света.

Близо половината или 15 компании в списъка от първото тримесечие на тази година са изпаднали в дефолт през последния месец – отново най-високото ниво от декември 2020 година насам.

Банкрутиралите фирми включват Silicon Valley Bank, която се срина през март, нейната компания майка SVB Financial Group, както и другата сринала се американска банка Signature Bank.

Сривът на двете финансови институции през миналия месец предизвика паника сред инвеститорите и потребителите на щатските регионални банки, хвърляйки сянка върху доверието в глобалната банкова система.

Историята: Как Credit Suisse се развиваше в продължение на 167 години?

„Въпреки че дефолтите във финансовия сектор заслужаваха внимание, повечето неизпълнения по задължения през миналия месец продължават да са в нефинансовите сектори.”, посочват от кредитната агенция Moody’s, отбелязвайки, че щатската компания за излъчване спортни събития Diamond Sports Group е публикувала най-големият дефолт в доларово изражение.

Бизнеси под натиск

Много бизнеси бяха ударени тежко през последната година от покачващите се лихвени проценти, високите цени на енергията и влошаването на перспективите пред глобалния икономически растеж.

Броят на компаниите, изпаднали в несъстоятелност във Великобритания през миналия месец изпреварва сериозно нивата, наблюдавани по време на пандемията, когато правителствената подкрепа помагаше на фирмите да останат над повърхността.

Космически колапс: Компанията Virgin Orbit на Ричард Брансън фалира

Броят на компаниите в несъстоятелност във Великобритания нараства с 16% през март спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на британската Служба по несъстоятелност.

Като сигнал за по-затегнатата среда за корпоративния дълг, инвеститорите обърнаха гръб на бизнес облигациите през миналата година. Така например, борсово търгувания фонд (ETF) на iShares, който следи облигациите, издадени от компании с инвестиционен кредитен рейтинг (с висок кредитен рейтинг), записа отстъпление от 20% през 2022 година. Оттогава до сега е нараснал със скромните 3%.

Предстоят още повече фалити?

Moody’s очаква, че комбинацията от по-високи разходи за кредит и забавящ се глобален растеж ще увеличи дефолтите по корпоративен дълг със спекулативен рейтинг до 4.6% до края на тази година, спрямо 2.9% през март.

Дългът с такъв рейтинг представлява корпоративни облигации от по-рисков вид, също така наричани “junk” или „боклук”. Дългови ценни книжа с тази оценка обикновено носят голям риск, предполагайки висока вероятност емитентът да изпадне в неплатежоспособност по тях.

Колапсът на Signature Bank е третият най-голям банков фалит в САЩ

До края на първото тримесечие на следващата година, глобалният процент на неизпълнение по този вид дълг вероятно ще се покачи до 4.9%, посочват от Moody’s. Това е далеч по-високо ниво от дългосрочното средно равнище от 4.1%.

Кредитната агенция S&P Global посочи през миналия месец, че очаква дефолт по 4% от корпоративния дълг със спекулативна оценка в САЩ до края на 2023 година, което е ръст спрямо 1.7% към края на 2022 година, тъй като „растежът се забавя, приходите изостават, натискът върху разходите продължава и строгите финансови условия ограничават достъпа до капитал”.

Moody's преразглежда кредитния рейтинг на шест американски банки, понижи оценката на Signature Bank до ниво джънк

Еди от най-уязвимите сектори е този на търговските недвижимите имоти. Рязък спад в стойността на офис сградите в САЩ през миналата година в резултат на масовата работа от вкъщи, оставила офисите празни, може да предизвика дефолт по заемите на някои строителни компании, което от своя страна ще доведе до загуби за някои банки.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички