България ще настоява за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини


България ще настоява за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини
Снимка: Unplash

3582

България ще настоява пред Европейската комисия за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини срещу COVID. За решението на МС съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„На заседанието на EК по здравеопазване, което ще се проведе на 14 март в Брюксел, ще взема позиция за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини“, заяви той, цитиран от БТА.

По думите му другият вариант е да се спазват желанията на страните членки за доставка на необходими количества ваксини срещу COVID-19, които да са конкретно заявявани от определена държава като количество с конкретен срок на годност.

Служебният здравен министър обясни, че плащането ще се извършва след доставка при предварителна заявка, а не както досега след уточняване по брой население на съответната държава. Меджидиев потвърди, че полският министър на здравеопазването подкрепя българската позиция. Освен това по думите му и други държави членки на ЕС, на база реакцията на България, ще застанат зад искането към Брюксел, като се надява това да са Чехия, Румъния, Литва, Словения и Хърватска.

Здравният министър обяви, че България няма нужда от повече ваксини. „Нашето становище беше, че доставката на ваксини и принудата на държавите да закупуват големи количества, които след това да бъдат унищожавани, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за Европейския съюз“, категоричен е Меджидиев.

Той съобщи, че през 2022 г. България е унищожила над 2 млн. дози ваксини след взето решение преди година и половина квотите да се определят по брой население. Срокът на годност на тези огромни количества ваксини вече изтече. „За тази година също предстои огромно количество ваксини да бъде бракувано и унищожено. Ние няма да допуснем доставка на повече ваксини и заплащане на нови дози“, заяви министърът и добави, че така се защитават държавните интереси.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хиляди ваксинирани пенсионери ще получат добавка за Великден

Пенсионерите вземат още пари като бонус, ако са ваксинирани

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички