Хиляди ваксинирани пенсионери ще получат добавка за Великден


Хиляди ваксинирани пенсионери ще получат добавка за Великден
Снимка: iStock

7544

Нови над 20 000 пенсионери ще получат по 75 лева ваксинационна добавка през април. Това е третото плащане, което се извършва от Националният осигурителен институт (НОИ). При предишните две плащания в началото на февруари и на март добавка получиха съответно 694 643 и 26 376 пенсионери. С новите 20 704 души българските пенсионери, получили по 75 лева, ще достигнат 741 723 души. Стотици хиляди пенсионери ще вземат по 75 лева за ваксина

За да получат парите, възрастни хора трябва да са завършили ваксинационния си курс или да имат поставена бустерна доза ваксина в периода от 1 до 28 февруари 2022 г., припомнят от НОИ.

Допълнителната сума от 75 лева се изплаща еднократно на ваксинираните, независимо от вида и размера на пенсията, без значение е и възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията.

За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си. Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени в първия ден на април. Как да разберете какви добавки получавате към пенсията

Не е нужно пенсионерите да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции. Всеки месец НОИ получава данните за ваксинираните от Министерството на здравеопазването, като данните се обменят по служебен път.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Време ли е да се дават пари и награди на ваксинираните?

Коледен подарък: Словакия дава по 500 евро на възрастни хора, за да се ваксинират

Спасиха добавките към пенсиите от запор

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички