Чехия затвори границите си за чужденци


Чехия затвори границите си за чужденци
Снимка: iStock

7340

Чехия затваря границите си за чужденци, считано от събота, 30 януари 2021г. с цел да бъде ограничена пандемията от коронавируса. Чехия върна блокадата след рекорд на заразените

Чуждестранните граждани няма да бъдат допускани на територията на страната, освен ако не докажат, че работят, учат, посещават роднини или ще участват в разрешено от правителството събитие в Чешката република.

По информация на посолството ни в Прага сред новите мерки е и препоръка за ограничаване на контактите до членовете от едно семейство. Контактите с други граждани трябва да бъдат ограничени до минимум и се препоръчва при тях да се ползват предпазни маски клас FFP2 или KN95. Препоръчва се по възможност пътуванията в страната да бъдат ограничени.

Разрешено е събирането на обществени места на не повече двама граждани с някои изключения, сред които членове на едно семейство, придружаване на нуждаещ се гражданин за посещаване на здравно или социално заведение, събиране по служба или за извършване на търговска дейност, събиране на деца, ученици или студенти, когато е наложително.

При организирани събития на открито ще бъде разрешено събирането на не повече от 100 граждани, които трябва да бъдат разделени на групи до 20 души. Между събралите се следва да се спазва дистанция от 2 метра. При събирания на хора в религиозни храмове, сградите не трябва да се запълват с повече от 10% от техния капацитет. Важи изискването за спазване на дистанция от 2 метра. Още една страна затвори границите си и удължи карантината

Хотелите ще приемат единствено посетители, които са командировани. Те следва да докажат това с документ, издаден от работодателя. Повечето фермерски пазари ще бъдат затворени. Такива ще могат да функционират единствено в населени места, където няма друга възможност за набавяне на храна за населението.

Забраняват се посещенията при пациенти, настанени в спешните отделения на болниците. Предвидено е изключение за родилните домове и за лекувани деца.

На служителите от държавната администрация е наредено да работят от дома, ако това е възможно с оглед естеството на работата. Ски курортите ще останат затворени.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Прага на следните телефони +420 222 212 011;  +420 222 211 258. Телефон за спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991 или на E-mail: embassy.prague@mfa.bg.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички