Испания затяга мерките и връща полицейския час заради Covid-19


Испания затяга мерките и връща полицейския час заради Covid-19
Снимка: iStock

11978

Полицейски час и други ограничения заради вируса се връщат в много региони на Испания, докато страната се опитва да ограничи нарастването на случаите с по-заразния щам на коронавируса Делта, особено сред неваксинираните млади хора. Какви мерки наложи България за пристигащите от Испания

Очаква се по-късно в сряда североизточната област Каталуния да поиска от съдилищата разрешение да наложи нощен полицейски час в най-тежко засегнатите си градове, включително Барселона. Областта върви по стъпките на съседния регион Валенсия, който вече получи зелена светлина за възстановяване на комендантски час в 32 града.

Северният регион Кантабрия също работи за налагане на комендантски час. Каталуния, епицентърът на скока на инфекциите в Испания, вече разпореди през последните дни обществените дейности да приключват в полунощ и ограничи събиранията до не повече от 10 души.

Скокът на случаите в региона последва отварянето на нощните клубове на 21 юни и края на учебната година. "Числата са повече от лоши. Откровено са много, много лоши", каза секретарят по обществено здравеопазване на Каталуния Хосеп Мария Аргимон.

Заболеваемостта сред хората на възраст между 20 и 29 години в Каталуния е скочил до 3311 случая на 100 000 души, в сравнение със средно 437 случая сред хората от всички възрасти. През последните две седмици в Каталуния, чието население е около 7,7 милиона души, са диагностицирани близо 80 000 нови инфекции.

Кметствата поискаха помощ за ограничаване на достъпа до плажове и паркове, местата на големи събирания, откакто Испания вдигна националния комендантски час в началото на май.

"Това, което ни изненада, беше скоростта на инфекциите... дойде много бързо", заяви заместник-директорът на болницата "Белвитж" в Барселона Алваро Аркоча пред AFP. Броят на пациентите с COVID-19 в болницата е скочил до 110 от само 20 преди две седмици. А средната им възраст - 44 години - е по-ниска в сравнение с предишните вълни, тенденция, наблюдавана в цяла Испания.

Програмата за ваксинация в страната работи по възрастови групи, така че хората на 20 и 30 години едва сега започват да се имунизират, което ги прави уязвими за новия щам Делта. Испания разкри кога пуска ваксинационни паспорти

За разлика от други вълни от инфекции, смъртните случаи остават ниски и до момента интензивните отделения в болницата не са претоварени с пациенти с COVID-19, вероятно защото пациентите са по-млади.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички