Португалия върна вечерния час заради нов скок на заразените


Португалия върна вечерния час заради нов скок на заразените
Снимка: iStock

5922

Португалия налага вечерен час в множество градове, включително столицата Лисабон и любимия на туристите Порто. Властите налагат строгата мярка в опит да овладеят нарастването на инфекциите от COVID-19, които се увеличават много бързо през последните дни, съобщават световните медии.

В 23:00 до 5:00 сутринта ще бъде в сила комендантски час в 45 високорискови общини, сред които туристическата дестинация Албуфейра в слънчевия южен регион Алгарве. Забранено е да се излиза навън и дори да се шофира по пътищата в тези часове. Задължително е да се работи от вкъщи, а сватбите могат да се провеждат само при ограничен капацитет.

Кафетата и ресторантите ще затварят най-късно в 22:30 часа в делничните дни и до 15:30 часа през уикендите. Ограниченията, които вече действат в Лисабон и в други две общини, ще бъдат разширени и до 16 нови града, предаде AFP.

Жителите на района около столицата Лисабон, където са концентрирани повечето нови случаи, са длъжни да представят отрицателен тест за коронавирус или сертификат за ваксинация, за да напуснат или да влязат в района през уикенда.

Португалия изпусна епидемията от контрол, а в страната все по-бързо се разпространява индийския вариант на COVID-19 – Делта, който се превърна в доминиращ. Новозаразените скочиха до 2000 в сряда и 2449 в четвъртък, което е най-голямото увеличение от средата на февруари. Приетите в болница също се увеличават.

"Време е да спазвате правилата, да избягвате събирания и партита и да се стремите да сдържате цифрите (на заразените)", посъветва министърът на държавните дела Мариана Виейра да Силва, цитирана от Reuters. Европа между разхлабване на мерки и нови рестрикции

Нови случаи се съобщават най-вече сред по-млади хора, които не са ваксинирани. Властите ускоряват кампанията за ваксинация, за да се справят с вълната, като тези на възраст от 18 до 29 години ще бъдат имунизирани от следващата седмица. Повече от половината от населението на страната е получило първата доза ваксина COVID-19, а близо 1/3 са напълно ваксинирани.

От началото на пандемията Португалия е регистрирала 17 101 смъртни случая и 882 002 случая, по данни на здравните власти.

Световната здравна организация предупреждава, че вариантът Делта може да причини нова вълна на Covid-19 в европейските страни през август.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички