Италия затегна мерките, забрани тържествата за Нова година


Италия затегна мерките, забрани тържествата за Нова година
Снимка: iStock

7943

Италия затегна мерките за борба с коронавируса, върна маските на открито и забрани всички публични тържества за Нова година, предаде Reuters. Целта е да се ограничи разпространението на набиращия сила вариант Омикрон, който бързо заразява големи маси от хора, а инфектираните достигат рекордни цифри. Италия въведе задължителен тест за Covid-19 за пристигащите от Европа

Носенето на маски навън отново става задължително. Властите разпореждат и носенето на маски с по-висок клас на защита от типа FFP2 в обществените превозни средства и на обществени места, като киносалони, театри и спортни събития.

Концертите и всички събития на открито се забраняват до 31 януари. Нощните барове, клубове и дискотеки затварят врати също до края на януари. Целта е да се предотврати масовото общуване по време на празничния период.

Строгите мерки са обявени в деня, в който Италия регистрира рекордните 44 595 нови случая на коронавирус – увеличение от над 70% само за седмица, като силно заразният вариант Омикрон започна да се разразява в цялата страна.

"Това е трудна фаза", призна здравният министър Роберто Сперанца на брифинг след правителственото заседание. Целта на новите мерки е да създадат по-силна защита за населението и здравната система на страната, добави той.

Смъртните случаи също започват да се увеличават, като днес нарастват до 168, най-големият брой от май. Въпреки това те остават доста под нивата, наблюдавани по време на предишни скокове на инфекциите, благодарение главно на големия брой ваксинирани.

По думите на здравния министър почти 89% от италианците са ваксинирани, но правителството иска да ускори поставянето на трета бустерна доза, считана за най-ефективния щит срещу силно заразния Омикрон. Властите ще намалят периода между втората ваксинационна доза и поставянето на бустерна доза от настоящите 5 месеца на 4 месеца. Третата доза ваксина ще е задължителна за пътуване в ЕС

Министрите се съгласиха и да намалят валидността на зелените сертификати, които са необходими за достъп до множество места и услуги, признавайки факта, че ефективността на ваксината намалява с времето. От 1 февруари сертификатите, които регистрират дали някой е бил ваксиниран или наскоро се е възстановил от коронавирус, ще бъдат валидни само 6 месеца, а не 9, както е в момента.

Италия беше първата западна страна, засегната от пандемията миналата година и досега е регистрирала над 136 000 смъртни случая – вторият най-голям брой в Европа след Великобритания. Въпреки това, нейната ваксинационна кампания се оказа една от най-ефективните в света и правителството заяви, че е решено да избегне връщането към всеобщо блокиране. Спасителят в пандемията: Как Италия се изправи на крака

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички