Израел обяви край на ваксинационните пропуски


Израел обяви край на ваксинационните пропуски
Снимка: iStock

3907

Край на ваксинационните пропуски обяви Израел, драстично разхлабване на противоепидемичните мерки предприема и Португалия. Нидерландия премахва почти всички противоепидемични мерки

Израелският министър-председател Нафтали Бенет обяви, че изискването за представяне на доказателство за ваксинация срещу коронавирус при влизане в различни обекти скоро ще отпадне, тъй като вълната от инфекции намалява.

"Ще спрем да използваме зеления пропуск", заяви Бенет, като добави, че е "дошъл момента" за облекчаване на ограниченията за контрол на пандемията предвид "рязкото намаляване" на броя на сериозните случаи на Covid-19 и броя на потвърдените инфекции, предаде БГНЕС.

Португалският министерски съвет обяви, че страната ще премахне повечето от ограниченията заради COVID-19.

Сред основните промени, които ще бъдат въведени "в близките дни" според държавния министър Мариана Виейра да Силва, са прекратяването на задължителната изолация след рискови контакти, препоръките за работа от разстояние и ограниченията на капацитета в търговските обекти.

Изискването за отрицателен тест за големи събития, спортни обекти, барове и нощни клубове също ще отпадне, а представянето на цифров сертификат за COVID-19 вече няма да е задължително, освен в здравните заведения и на границите на страната. "Това е много важен момент. Това е още една стъпка към връщането към нормалния живот", казва Виейра да Силва, цитирана от Politico, предаде БГНЕС.

Новата стратегия трябва само да бъде окончателно одобрена от президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза. Хората трябва да продължат да носят маски на закрити места, като например в обществения транспорт или в супермаркетите.

Правителството заяви още, че очаква да отмени всички останали мерки, свързани с коронавируса в рамките на следващите 5 седмици. "Спираме да прилагаме мерки когато достигнем 20 смъртни случая на 100 000 жители", добави Виейра да Силва. Отменят зеления сертификат и маските във Великобритания

В сряда Португалия съобщи за около 20 000 нови случая, което е по-малко от пика от 65 706 случая на 27 януари. Широкото разпространение на ваксинацията и по-лекият вариант Омикрон са задържали смъртните случаи и хоспитализациите значително под нивата, наблюдавани при предишните вълни.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички