Китай атакува предстоящ доклад на САЩ за произхода на Covid-19


Китай атакува предстоящ доклад на САЩ за произхода на Covid-19
Снимка: iStock

2806

Китайското външно министерство критикува във вторник предстоящия доклад на разузнавателните служби на на САЩ за произхода на Covid пандемията, определяйки го като "ненадежден" и твърдейки, че съдържа "предварително направени заключения", предаде БНР.  Какво прикрива Китай за Covid-19?

Снощи прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви пред репортери, че класифицираната версия на доклада за произхода на Covid-19 ще бъде предоставена на президента Джо Байдън във вторник.

Саки добави, че некласифицираната версия ще бъде пусната публично след "няколко дни" след брифинг на президента. Тя отбеляза, че все още не е известно дали некласифицираната версия ще бъде същата като оригинала или ще има някои редакции, но отбеляза, че Белият дом ще разкрие дали е имало редакции, след като докладът бъде публикуван.

През май Байдън даде на разузнавателните служби в САЩ срок от 90 дни, за да извърши анализ и да изготви доклад дали коронавирусът произхожда от лаборатория или е дошъл от човешки контакт със заразено животно.

Байдън възложи изготвянето на доклада, след като някои медицински и разузнавателни експерти споделиха възможността вирусът "да се е измъкнал" от лаборатория в китайския град Ухан, който беше първото огнище на Covid-19.  Какво успя да прикрие коронавирусът

"Всеки знае, че проследяването на произхода изисква наука, а не разузнаване. Само по себе си е антинаучно да се проследява произхода на вируса чрез използване на разузнавателни агенции", заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин, цитиран от китайската телевизионна мрежа CGTN. Международен екип експерти заминава за Китай да разследва произхода на коронавируса

Той също така призова САЩ "да спрат да политизират въпроса", добавяйки, че "проследяването на произхода на вируса изисква единство, а не рамкиране“.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички