Коя маска ни пази най-добре от коронавируса?


Коя маска ни пази най-добре от коронавируса?
Снимка: iStock/Guliver

20539

Не си мислете, че тънките маски, с които дишате добре, ви предпазват от опасните аерозоли, разнасящи коронавируса. Колкото по-трудно дишате, толкова по-добра е маската, казват германски експерти, цитирани от Deutsche Welle.

Когато навън е над 30 градуса, по челото ти избива пот, а тениската ти лепне по тялото, може да стане неприятно – дори и за онези, които обичат горещините. А като сложим и предпазните маски, които сега трябва да носим заради пандемията от коронавирус и които допълнително затрудняват дишането ни, става още по-тежко.

В горещините често наблюдаваме следната картина: хората прибягват до по-леки материали, като тънки копринени шалове, с които покриват носа и устата, или пък заменят предпазната маска от 2 памучни слоя с ефирни изкуствени материи - важното е да бъде спазено изискването за носене на маска. Но точно това не бива да правим, предупреждават авторите на ново изследване, проведено от Университета в Марбург и специализираната болница "Клостер Графшафт" в Шмаленберг.

"Колкото по-трудно е дишането, толкова по-добре"

Екипът около главния лекар в специализираното здравно заведение д-р Доминик Делвег е изследвал защитните качества на 16 предпазни маски, произвеждани за широко потребление. Резултатът: някои от тях пропускат значително повече аерозоли, отколкото сме смятали.

Проучените маски са показали огромни разлики по отношение на степента на филтрация: от едва 35% при обикновени еднослойни маски на производител на бельо, до 89% филтрация при маска от три предпазни слоя, произвеждани от фабрика за чорапи. Правилото тук гласи: колкото по-висока е степента на филтрация, толкова по-висока защита предлагат маските срещу коронавируса, посочва Делвег. Казано иначе: колкото по-трудно дишаме с дадена маска, толкова по-добре филтрира тя. Връщат задължителните маски на закрито

Макар една част от тестваните маски, използвани в ежедневието, да предлагат добро ниво на филтрация, те не могат да се сравняват с качеството на медицинските маски или тези от по-високия клас FFP. Означава ли това обаче, че всички трябва да носим медицински маски?

Д-р Доминик Делвег казва, че за разлика от масовите маски, медицинските са за еднократна употреба и само след няколко часа носене отиват на боклука. Поради това той препоръчва използването на маски от плат за многократна употреба. Освен това производството на медицински маски за ежедневието би било изключително сложно. Кои са най-опасните места за заразяване с коронавирус

Кога ще бъде наложен единен стандарт?

Д-р Делвег смята, че маските са важен инструмент за защита в пандемията. Той критикува, че досега не е наложен единен стандарт за качеството на маските. Експертът уточнява, че е достатъчно да бъдат въведени защитни класове при масовите маски, както е при маските от по-високия клас FFP.

В крайна сметка всеки сам трябва да реши какъв вид маска да използва. Съветът на Делвег гласи: "Ако искате да предпазите себе си и другите хора, изберете такава маска, която можете да изтърпите, но при която дишането е по-затруднено."

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички