Може да боледуваме от грип и COVID-19 едновременно


Може да боледуваме от грип и COVID-19 едновременно
Снимка: iStock

7407

Коронавирусът може да се съчетае със сезонния грип през есента и зимата и много хора да боледуват и от двете. Това опасение изрази пред БНТ вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

Според него реална възможност да се заразим и с грип, и с COVID-19. "Човек може да се зарази и с двете без никакъв проблем. Има тенденция да преобладават случаите на поражения на горните дихателни пътища от COVID-19, което значи, че могат да се срещнат двата вируса", каза акад. Гълъбов.

Обикновено вирусите се състезават кой пръв ще овладее организма, но засега не е ясно кой ще надделее. "Засега няма данни, защото все още не са се срещнали. Не зная по темата какви са данните в Южното полукълбо, където върлува грип, но да, възможно е да съществуват едновременно", смята академикът.

В България все по-често се говори за втори пик на епидемията от COVID-19 заради нарастващия брой на заболелите и починалите в последните седмици.

"В момента има плато, в което сме разположени по брой на случаите на коронавирус. Броят на изследванията се увеличи. Резултатите, които се отчитат обаче, не поставят България в благоприятно положение", отчита акад. Гълъбов.

Страната ни е в тройката европейски държави с най-висок процент на 100 000 заболели. Броят на заболелите е значително по-голям от този на оздравелите, което показва, че се намираме в период на активно разпространение, обясни експертът.

Няма стаден имунитет срещу коронавируса

Мнението му споделя и шефа на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов. "Броят на активните случаи е много висок, което неминуемо ще натовари здравната система", казва той пред bTV и добавя, че всички места в лечебното заведение за болни от коронавирус вече са заети.

Вирусът все повече върлува сред младите хора, които са над половината от заболелите. Много от тях прекарват COVID-19 тежко, макар да нямат хронични болести. 90% от пациентите, поставени на изкуствено дишане заради вируса, умират. 

Не може да се каже категорично дали преболедувалите коронавируса израждат имунитет и дали ще го прекарат по-леко или по-тежко, ако се заразят отново. Причината е, че всеки организъм реагира много различно, щом се разболее от COVID-19.

"Има лица, които развиват антитела и те ги защитават, а също и клетъчен имунитет. Има и хора с много слаб отговор. Надеждите са във ваксина", обясни вирусологът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички