Наложиха нови мерки срещу Covid-19 в цяла България


Наложиха нови мерки срещу Covid-19 в цяла България
Снимка: iStock

8646

В България ще бъдат наложени нови мерки срещу коронавируса заради нарастващия брой на заразените с Covid-19 и ниския процент на ваксинираните. Ограниченията засягат служебните сбирки, културните мероприятия, спортните събития и други. Мерките влизат в сила от 7 септември, след края на предстоящия дълъг почивен уикенд, съобщи на брифинг здравния министър Стойчо Кацаров. България е в извънредна епидемична обстановка до края на ноември.

Макар да е сериозна, ситуацията е под контрол, увери Кацаров. Притеснителен е големият брой хора с коронавирус, които са починали.

В България доминиращ е Делта варианта на Covid-19, който е много по-заразен. "На практика един човек заразява от 6 до 8 души около него", обясни проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Мерките изглеждат по-леки от очакваното, като не засягат училища, детски градини и университети. Заведенията трябваше да бъдат затворени за посещения, според предложението на главния здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, направено по-рано тази седмица.

Ето какви са мерките, които важат за цяла България:

Обучителните центрове и школи ще имат присъствени занимания, като се спазва физическа дистанция от най-малко 1,5 м и се събират максимум 10 души в помещението. Присъстващите трябва да носят маски, помещенията да се проветряват редовно.

Забранени са посещенията на детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Служебни сбирки като конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и други са разрешени, като се използва не повече от 30% от капацитета и да се събират до 30 участника в помещението, в което се провеждат. Задължително е да се спазва физическа дистанция и да се носят маски. Забранени са тиймбилдинги и други подобни организирани мероприятия.

Същите правила като тези за служебните сбирки важат и за конкурси, масови изпити и други. Те могат да се провеждат при използване на не повече от 30% от капацитета и до 30 участника в помещението, в което се провеждат при спазването на физическа дистанция и носене на защитни маски за лице.

Забраняват се всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и т.н. Затварянето започна. Какви са забраните?

Кина, театри, циркове, представления, концерти и други сценични прояви на закрито могат да се посещават при запълване на максимум 50% от капацитета на помещенията и използването само на седящи места. Музеи и галерии остават отворени, но посетителите трябва да спазват дистанция – по 1 човек на всеки 8 кв. м и всички отново да бъдат с маски.

Танцови школи и разновидностите им ще работят на 30% от капацитета на помещенията, като в тях се събират максимум 10 души. Фитнес центровете също остават отворени, но при запълване на 30% от капацитета. Същото важи и за балнеолечебни и СПА центрове при създаване на график за индивидуално ползване на услугите.

Спортни зали и клубове ще приемат само индивидуални занимания при максимум 50% от капацитета им. Забраняват се колективните (непрофесионални) спортове на закрито.

Спортните състезания на закрито ще са без публика, а тези на открито ще имат зрители, които заемат максимум 30% от капацитета на спортния стадион, зала и т.н. Ще се използват само седящи места, през 2 седалки, при спазване на физическа дистанция и носене на маски.

Посещенията в заведенията за хранене и развлечение, игрални зали, казината се допускат само от 7:00 до 22:00 часа при отстояние от 1.5 м между облегалките на столовете на съседните маси и до 6 души на маса.

Въпреки че не беше казано директно, въвеждането на вечерен час на практика означава затваряне на нощните заведения. При ресторантите отпада изискването за капацитет, което тъй или иначе не се спазваше никъде и трудно се проследява, а се въвеждат по-ясни критерии като отстояние на масите и брой посетители на една маса, коментира здравният министър.

Кръщенета, сватби и др. са разрешени, като могат да се събират до 30 лица на закрито и до 60 лица на открито.

При наличие на 100% персонал с валиден цифров COVID сертификат - ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен резултат от PCR тест от последните 72 часа, както и посетители, отговарящи на същите условия, посочените дейности могат да работят при 100% капацитет.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички