Здравното министерство обяви нови строги противоепидемични мерки


Здравното министерство обяви нови строги противоепидемични мерки
Снимка: iStock

31292

Здравните власти в България налагат нова вълна ограничителни мерки, които засягат събирането на хора на почти всички публични места и събития. Обществените сбирки и мероприятия ще се провеждат при максимум 50% от капацитета на мястото, където се случват. Това нарежда с нова заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Ограничителните мерки се отнасят за цяла България.

Ограниченията влизат в сила почти мигновено – още от утре, 20 август, като се налагат заради нарастващия брой на заразените с Covid-19, съобщиха от здравното министерство. Припомняме, че България е в извънредна епидемична обстановка до края на септември.

Новите правила се отнасят за:

- служебни сбирки като конгреси, конференции, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и др.

- спортни събития и състезания

- културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);

Ресторантите и заведенията също ще работят на половин капацитет, както и спортни зали и фитнеси, плувни басейни, СПА и лечебни центрове, детски центрове и клубове, игрални зали и казина.

Ръководителите на тези обекти и организаторите на мероприятия, трябва да уведомят съответната регионална здравна инспекция за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.

Офисите на държавните и местни институции също ще трябва да работят при 50% капацитет, като служителите могат да започват работния ден по различно време – между 7:30 и 10:00 часа. Поне половината от персонала трябва да работи дистанционно.

Фирмите от частния сектор също трябва да преминат към дистанционна форма на работа, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите.

Затварянето започна. Какви са забраните?

Новите правила няма да се прилагат само в случаите, когато:

100% от персонала в съответния обект да е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или да разполага с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/началото на мероприятието изследване с PCR тест. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал организация за допускане на лица, които са или ваксинирани, или преболедували COVID-19, или представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта/участие в мероприятието изследване с PCR тест.

Чрез новите ограничения значително ще бъде намален пътникопотокът в градския и междуградския транспорт в цялата страна, което улеснява както спазването на противоепидемичните мерки, така и осъществяването на ефективен здравен контрол.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички