Намалиха карантина за болни от COVID-19 на 7 дни и за контактни - на 5 дни


Намалиха карантина за болни от COVID-19 на 7 дни и за контактни - на 5 дни
Снимка: iStock

5973

Здравните власти вече изпълниха намерението си карантината в България да бъде намалена на 7 и 5 дни, особено за ваксинирани хора. Считано от утре, 17 август, карантината за болни от коронавирус се намалява от 10 на 7 дни. А изолацията за контактните лица вече ще е 5 дни, а не 7, както досега.

Хората, които в последните 3 месеца са преболедували или имунизирани след последна или бустерна доза, изобщо няма да бъдат поставяни под карантина. Това съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг за новите правила за карантина при COVID-19.

Решението е взето от експертна група към здравното министерството на база на данните за заболяемостта, според които има 12% спад на новозаразените в страната и над 24% за София.

Промените ще влязат в сила от утре, 17 август и ще важат една седмица, след което ще се прецени дали мярката да бъде продължена. "Ако има промяна в ситуацията, ще променим и мерките", уточни доц. Кунчев.

По думите на главния здравен инспектор след изтичане не упоменатите срокове за премахване на карантината, няма да е нужен отрицателен антигенен тест, а е-системата сама ще "сваля" карантината. Кунчев посочи, че световните данни показват, че човек е активно заразен до петия ден. Хората в тежко състояние обаче ще бъдат хоспитализирани, докато не оздравеят.

"Към момента мерките срещу COVID-19 остават такива, каквито са. Ако спадът продължи, може да се обсъди махането на маските в градския транспорт", заяви още Кунчев.

Припомняме, че здравните власти облекчиха изискванията за носене на маски на закрито. Миналата седмица отпадна задължителното носене на маски в магазини, търговски центрове, развлекателни обекти (кина, театри) и обществени сгради. Съкратиха срока: Носим маски на закрито в София до 19 август

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Връщат маските на закрито в София - къде трябва да ги носим

Спортуващите на закрито могат да са без маски

Здравното министерство обяви нови строги противоепидемични мерки

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички