Отменят маските в обществени сгради, магазини, кина, молове


Отменят маските в обществени сгради, магазини, кина, молове
Снимка: БГНЕС

9739

Здравните власти облекчиха изискванията за носене на маски на закрито. Отпада задължителното носене на маски в магазини, търговски центрове, развлекателни обекти (кина, театри, концерти) и обществени сгради.

Заповедта е на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и ще бъде в сила до 18 август включително. Целта е да се уеднаквят противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на COVID-19 към момента. Съкратиха срока: Носим маски на закрито в София до 19 август

"Премахваме маските в обществени сгради и закрити помещения. Така коригираме предишната заповед", заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев в предаването "Лице в лице" по bTV.

От 11 август, четвъртък защитна маска за лице ще трябва да бъде носена само при посещение на болници, аптеки, оптики и социални домове за деца и възрастни. Освен това маски ще трябва да се носят и при използването на градския транспорт и при престой на спирки/станции на закрито. Дори и на тези места без маска могат да бъдат деца до 6-годишна възраст. Връщат маските на закрито в София - къде трябва да ги носим

Заповедите и мерките вече ще се променят ежеседмично, според промяната на епидемичната обстановка у нас. "Надявам се, че другата седмица ще можем да разхлабим мерките още повече и хората ще могат да живеят нормално, да упражняват професиите си, така че да не страда бизнесът и цялата държава", каза Меджидиев.

Здравните власти са готови да реагират при всяка промяна на обстановката. "При всяка вълна виждаме различна заболеваемост, различна тежест на заболеваемостта. Трябва да бъдем гъвкави да вземаме подходящите мерки", посочи министърът.

Безплатни тестове и по-кратка карантина

Държавата пуска безплатни антигенни тестове, така че хората да могат по-лесно и евтино да се тестват, ако имат съмнения, че са болни. Връщат се и множеството места за ваксинация, което доскоро беше възможно само при личните лекари.

Карантината в България скоро ще бъде намалена на 5 или 7 дни, особено за ваксинирани хора. Тя ще бъде съкратена до 7 дни и за неваксинираните, като ще им се правят 2 последователни антигенни теста. Ако "бързите тестове" са отрицателни, хората ще бъдат освободени от изолация и карантина, тъй като не разпространяват инфекцията. Те дори ще могат да се върнат на работа, обясни Асен Меджидиев.

Заповедта гласи още, че работодателите трябва да организират и съблюдават противоепидемични мерки в работните помещения, в т.ч. редовно проветряване и дезинфекция; не бива да се допускат хора с прояви на остри респираторни болести до работните помещения. Ако е възможно, може да се работи дистанционно или при гъвкаво работно време.

Освен това в детските ясли и градини трябва да се провежда засилена сутрешна проверка и недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Задължителни са такива проверки и "филтриране" на потребители и персонал със симптоми на COVID-19 и в социалните заведения.

Здравните власти са решили да заложат на различен подход от заложения в Националния план за борба с пандемията. Служебният здравен министър редовно се среща със здравни специалисти, ангажирани с пандемията и решават какви мерки ще бъдат налагани. Основният критерий, от който зависят мерките, е натовареността на болниците. В момента са заети едва около 9% от неинтензивните легла и 5% от леглата в интензивни отделения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Спортуващите на закрито могат да са без маски

Връщат задължителните маски на закрито

Коя маска ни пази най-добре от коронавируса?

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички