Норвегия удължи забраната за ваксината на AstraZeneca


Норвегия удължи забраната за ваксината на AstraZeneca
Снимка: iStock

4158

Норвегия удължава спирането на имунизацията срещу коронавирус с ваксината на AstraZeneca поне до 15 април. Това съобщи обществената телевизия NRK, цитирайки Норвежкия институт по здравеопазване, предава ТАСС.

"Решихме да удължим паузата и да вземем ново решение до 15 април", каза ръководителят на института Камила Столтенберг. Какви са мерките срещу Covid-19 в Норвегия

По-рано група норвежки учени стигна до заключението, че лекарството на AstraZeneca предизвиква силен имунен отговор в организма, по време на който образуваните антитела могат да допринесат за образуването на кръвни съсиреци.

През март като предпазна мярка редица европейски държави (сред които и България) прекратиха употребата на ваксината на AstraZeneca. Причината бяха съобщения за образуване на тромби в резултат нарушения на съсирването на кръвта при ваксинираните.

В отговор AstraZeneca публикува документ с уверения за безопасността на своето лекарство, добавяйки, че нейните констатации се основават на проучване на здравния статус на повече от 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Великобритания.

Европейската агенция по лекарствата, която регулира медикаментите в ЕС, обяви ваксината на AstraZeneca за безопасна и ефективна на 18 март. Веднага след това бе съобщено за възобновяване на ваксинацията в Германия, Франция, Италия, Португалия, Испания, Словения и Нидерландия. Българските власти също възобновиха имунизациите със спорната ваксина.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички