Ще се откаже ли Швейцария от ваксината на AstraZeneca?


Ще се откаже ли Швейцария от ваксината на AstraZeneca?
Снимка: Getty Images/Guliver

15598

Швейцария може да се откаже от ваксината AstraZeneca, но прекратяването на договора с британско-шведската компания в момента не е опция, въпреки че това може да се обмисли, пише вестник Neuer Zurcher Zeitung am Sonntag, цитиран от скопското издание "Независен".

Швейцария поиска повече данни за ефикасността и качеството на ваксината по-рано този месец, преди да одобри препарата, който получи зелена светлина от ЕС.

Позовавайки се на Федералната служба за обществено здраве, вестникът пише, че местните власти спекулират, че правителството иска да отмени заповедта си, което може да се случи, ако анализът покаже, че ваксината не е достатъчно ефективна, отбелязва още Aгенция "Фокус".

"Все още не е известно какво ще се случи с ваксината на AstraZeneca, но прекратяването на договора в момента не е опция, въпреки че може да бъде преразгледан, ако е необходимо", каза Бора Крониг, заместник-директор на Федералната служба за обществено здраве.

Швейцария, която е поръчала 5,3 милиона дози ваксина на AstraZeneca, очаква резултати от тестовете в Северна и Южна Америка. Франция, Белгия и Германия препоръчват тази ваксина само на хора под 65-годишна възраст.

Швейцарските власти са подписало сделка с германската биотехнологична компания CureVac и с шведското правителство за доставката на 5 милиона дози ваксини, както и предварителен договор с американския производител на ваксини Novavax за 6 милиона дози, а освен това е осигурило още 6 милиона дози от ваксината на Moderna. Германски милиардер разкри кога ще има ваксина срещу коронавирус

С тези нови заявки общите швейцарски поръчки за ваксини надминават 30 милиона дози, което е около два пъти повече от населението на страната около 8,6 милиона население при режим на двудозова ваксинация.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички