Откриха ензим, влияещ на коронавируса


Откриха ензим, влияещ на коронавируса
Снимка: iStock

10914

Учени от университета в Тюбинген откриха фермент в човешкия организъм, който може да повлияе на разпространението на коронавируса, предаде БГНЕС, позовавайки се на портала „Меркур”. Учените смятат, че тяхното откритие има важно значение за разработването и усъвършенстването на лекарства за лечение на COVID-19.

Екипът им създал компютърен модел на разпространението на SARS-CoV-2 в белите дробове и стига до извода, че вирусът кара клетките да изработват специфично вещество, което му помага да прониква в тях. 

Особено значение за вируса има ензимът гуанилат киназа (GK1). След като учените го „отстранили” от организма, SARS-CoV-2 спрял да се размножава. „Ако изключим ензима - гуанилат киназа 1 (GK1) - вирусът спира да се репликира, без да засегне клетката гостоприемник“, казва д-р. Андреас Дрегер за резултата, цитиран от medconsult.bg.

Слабото място на вируса

Изданието разказва по-подробно как работната група на д-р Дрегер успява да идентифицира слабото място във вируса.

Дрегер стартирал изследване на Covid-19 с екипа си през януари. За своя подход учените разработили интегриран компютърен модел с новия коронавирус SARS-CoV-2 и човешки алвеоларни макрофаги, които са отговорни за защитата срещу чужди вещества в алвеолите. „Вече съществува сложен компютърен модел за тези макрофаги, който успяхме да разработим допълнително за тази цел“, казва Дрегер.

Първоначалната ситуация в модела беше, че вирусът прониква в гостоприемника, в човешкия алвеоларен макрофаг, и го препрограмира. „Поради това биохимичните реакции, които вирусът използва в гостоприемника, вече са интегрирани в модела“, казва Дрегер.

Сега моделът предполага, че вирусът иска да произвежда нови вирусни частици и да се разпространява. За целта използва материали от гостоприемника и принуждава клетките гостоприемници да произвеждат нови вирусни компоненти. „Първо анализирахме състава на вируса и след това изчислихме какъв материал е необходим за производството на вирусни частици“, казва ученият, описвайки процедурата и добавя: „Ако знаете това, можете да преминете през различни сценарии и да видите как се променят биохимичните реакции в клетките гостоприемници по време на вирусна инфекция“.

В анализите учените от Тюбинген систематично тествали кои биохимични реакции протичат по различен начин в заразените клетки, в сравнение с незаразените. Тези реакции са предмет на по-нататъшните експерименти. Изключвайки специално избраните реакции, учените проследили процесите, които са особено важни за вируса, например, гуанилат киназа (GK1), която при изключване напълно спира вируса да се размножава. 

Потенциален терапевтичен подход срещу COVID-19 

GK1 е важен и при други вирусни заболявания. Ензимът, който се среща в алвеоларните макрофаги, играе важна роля в метаболизма на градивните блокове на рибонуклеиновите киселини (РНК) и следователно също така участва значително в структурата на вирусната РНК, като тази на SARS-CoV-2. „Докато репликацията на вируса вече не се осъществява без GK1, човешката клетка може да премине към други биохимични метаболитни пътища “, обяснява Дрегер. Но това е важна предпоставка, ако искате да инхибирате ензима с активна съставка, без да причинявате неблагоприятни странични ефекти при хората. Някои инхибитори на ензима вече са известни и учените планират възможно най-скоро да си сътрудничат с д-р Бернхард Елингер от Fraunhofer IME ScreeningPort (IME) в Хамбург, за да тестват вече одобрени инхибитори за тяхната ефективност срещу новия коронавирус, предаде още medconsult.bg.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички