Полша затвори заведенията, готова е за най-твърди мерки


Полша затвори заведенията, готова е за най-твърди мерки
Снимка: iStock

4593

Полша забрани да се посещават заведения като част от новите ограничения в битката срещу разпространението на коронавируса. Властите затягат мерките на фона на експоненциален ръст на заразените

Ресторантите, баровете и кафенетата няма да приемат клиенти, а ще работят само за домашни доставки, обяви премиерът Матеуш Моравецки. Ограничението ще важи 2 седмици, но може да бъде удължено, в зависимост от епидемиологичната обстановка в Полша, предаде ТАСС.

Властите поставят цялата страна под най-строги ограничения, забранено е събирането на повече от 5 души на едно място, освен ако не са от едно семейство. Маските са задължителни на открито, в магазините, църквите и градския транспорт могат да влизат ограничен брой хора, а басейните, фитнес залите и санаториумите ще бъдат затворени за посетители.

Всички ученици от четвърти клас и нагоре преминават на дистанционно обучение. В училищата остават само най-малките. В интервала между 08:00 ч. и 16:00 ч. децата могат да бъдат навън единствено в присъствието на възрастен.

Полските власти се опитват да балансират между опазването на живота и здравето на хората и защита на икономиката и работните места, но избягвайки пълното блокиране, предаде Associated Press.

Ситуацията остава сложна и динамична, заяви Моравецки, като припомни, че заболеваемостта и смъртността са нараснали значително напоследък, а това налага решителни действия.

Европейски страни налагат тежки ограничения срещу коронавируса

Полският премиер изрази надежда, че въведените ограничения ще дадат резултат и да се отразят на статистиката след 10-14 дни. "Ако няма резултат, ще бъдем принудени да предприемем по-нататъшни стъпки", предупреди Моравецки, като не изключи затваряне на границите и други радикални мерки.

Националният стадион в столицата Варшава и конферентните зали в големите градове се превръщат в полеви болници. Проблемът е, че липсва достатъчно медицински персонал, който да ги обслужва. Има особено тежък дефицит на обучени сестри по анестезиология.

Откритите случаи на коронавирусна инфекция в Полша вече са над 228 000, от които близо 4200 души са починали, активните случаи са над 119 000, а повече от 105 000 са се възстановили.

Скоростта на разпространение на инфекцията нараства бързо, а за по-малко от 3 седмици заразените с коронавирус се удвоиха. Броят на заразените достигна много високо ниво за страната – над 10 000 случая на ден. В петък беше поставен пореден рекорд от 13 632 нови случая.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички