Учени: COVID-19 е съдово, а не респираторно заболяване


Учени: COVID-19  е съдово, а не респираторно заболяване
Снимка: iStock/Guliver

7152

Проучване в университета в Сан Диего сочи, че COVID-19 не е респираторно, а съдово заболяване. Това би могло да обясни образуването на кръвни съсиреци при някои пациенти с COVID като придобилия популярност израз „COVID-крака“, които не са класически симптоми на респираторно заболяване. Израел и Великобритания стартират мащабни проверки за антитела

Изследването, публикувано в списанието Circulation Research, цитирано от БГНЕС, показва с точност как вирусът уврежда клетките на съдовата система.

Освен различните симптоми на COVID-19, които съвпадат с дихателните проблеми, има и други сърдечно-съдови проблеми, които засягат части на тялото.

За пръв път, обаче, екипът, провеждащ изследването, в който са включени и учени от института SALK, показаха формата, под която вирусът атакува съдовата или кръвоносната система. S-протеинът на вируса - шипът, който образува коронатаму, атакува рецептора ACE2, като така уврежда митохондрите, които генерират енергията на клетките, като по този начин уврежда "облицовката" на кръвоносния съд.

Това е нещо, което вече е наблюдавано, но това, което преди не беше известно, е точният механизъм и ролята на S протеина.

За да докажат теорията си, учените са създали "псевдовирус", който е бил съставен само от S-протеин, но без останалата част от вируса. Така изследователите са установили, че този вирус е достатъчен сам по себе си, за да причини заболяване. Китай атакува предстоящ доклад на САЩ за произхода на Covid-19

А постковид-ефектите върху дихателната система са следствие от възпалението на съдовата тъкан в белите дробове. „Много хора мислят за COVID като за респираторно заболяване, но то всъщност е съдово заболяване“, казва членът на екипа Ури Манор. „Това би могло да обясни защо някои хора получават инсулти и защо някои хора имат проблеми в други части на тялото. Общото между тях е, че всички са на основа на съдови заболявания", посочва Манор.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички