Учени от Европа, САЩ и други страни искат ново разследване за произхода на Covid-19


Учени от Европа, САЩ и други страни искат ново разследване за произхода на Covid-19
Снимка: iStock

3913

Съвместното проучване на Китай и Световната здравна организация (СЗО) за произхода на Covid-19 не е дало надеждни отговори за това как е започнала пандемията и са необходими по-строги разследвания - със или без участието на Пекин. Това заяви група международни учени и изследователи, цитирана от Guardian, предаде БГНЕС. 

В съвместното проучване, публикувано миналата седмица, се казва, че най-вероятният път за предаване на SARS-CoV-2, вирусът, причинил Covid-19, включва прилепи и други диви животни в Китай и Югоизточна Азия. Всичко, без възможността да е изтекъл от лаборатория. СЗО разкри откъде е дошъл коронавируса

В отворено писмо 24 учени и изследователи от Европа, САЩ, Австралия и Япония заявиха, че изследването е опетнено от политически интереси.

„Тяхната отправна точка беше, нека направим толкова компромис, колкото е необходимо, за да получим минимално сътрудничество от Китай“, каза Джейми Мецл, топ сътрудник в мозъчния тръст на Атлантическия съвет, изготвил писмото.

В него се казва, че заключенията от проучването се основават на непубликувани китайски изследвания, докато критични записи и биологични проби „остават недостъпни“. Какво прикрива Китай за Covid-19? 

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Генрейесус каза, че миналата седмица Китай е задържал данни. Лианг Ваниан, топ китайски експерт по Covid-19, отрече това и отхвърли всякакви по-нататъшни съвместни разследвания в Китай, като заяви, че фокусът трябва да се измести към други страни.

Мецл каза, че може да се наложи светът да се върне към план Б и да проведе разследване „по възможно най-систематичния начин“ без участието на Китай. Международен екип експерти заминава за Китай да разследва произхода на коронавируса

Китайската страна отхвърли твърденията, че SARS-CoV-2 е изтекъл от изследователска лаборатория в Ухан, градът, в който Covid-19 е идентифициран за първи път. Какво успя да прикрие коронавирусът

Съвместното проучване на Китай и СЗО заяви, че изтичането от лаборатория е „изключително малко вероятно“, като бе казано, че „няма данни“, че някоя лаборатория е съхранявала вируси, свързани с SARS-CoV-2. Тедрос заяви, че са необходими повече изследвания, за да „се стигне до по-солидни заключения“.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички