10 минимални заплати за второ и трето дете предлагат от БСП


10 минимални заплати за второ и трето дете предлагат от БСП
Снимка: iStock

11791

Родителите да получават еднократна помощ в размер на 10 минимални работни заплати за второ и трето дете. Предложението идва от БСП и е заложено в Закона за семейните помощи за деца, който беше един от първите законопроекти, внесени в 48-ото Народно събрание.

"Даваме възможност на осигурени родители през последните 24 месеца да могат да получат при родено второ или трето дете 10-кратния размер на минималната работна заплата. Ако в момента смятаме, че тя е 710 лв., те могат да получат 7100 лв., ако бъде приет законопроекта. Ако се увеличава минималната работна заплата, ще се увеличава и това вземане", обясни пред Actualno.com депутатът от БСП и шеф на социалната комисия в парламента Георги Гьоков.

Условието е само родителите да са плащали осигуровки в последните 2 години, независимо какъв е техният осигурителен доход. По този начин БСП иска да стимулира не хора, които живеят на гърба на социалната система, а отговорни, работещи родители, които плащат данъци и осигуровки на системата, посочи Гьоков. Родителите получават още едно данъчно облекчение за дете

По думите му това е стара идея на Левицата, която се опитват да прокарат от дълги години. "Успяхме да вкараме в коалиционното споразумение на предното редовно правителство и само времето не ни позволи да я реализираме. Иначе тя е записана във всички наши предизборни програми и затова я следваме", обясни социалистът. БСП търси съмишленици в настоящия парламент за реализирането на тази социална инициатива.

Депутатът от БСП обясни и как мотивират тази мярка. "Над 30% от българите са в риск от бедност, за разлика от ЕС, където средната величина е 20%. Целият ЕС е със застаряващо население, но в България бием всякакви рекорди. Въобще по негативните класации сме много напред. Демографията и бедността ни кара да предприемем такива мерки в социалната сфера, които да помогнат на българите да отглеждат деца. Вдигането на майчинството няма да ни спаси от демографската криза

Сигурен съм, че една такава помощ, колкото и значителна да изглежда тя с 10 минимални работни заплати, няма да накара българските млади семейства да раждат второ и трето дете, да подобряват демографията на България, но ще бъде някакъв стимул и подкрепа за тези хора, които все пак са решили да продължават рода с второ и трето дете", обясни Георги Гьоков.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

По-малки данъци и по-големи помощи за родители

Какви данъчни облекчения се полагат на родителите?

Какви данъчни облекчения можем да използваме през 2021 г.

Емигрантите могат да вземат детски от чужбина

Икономист: Детските надбавки трябва да се дават според доходите

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички