21% от работниците у нас имат по-висока квалификация от заеманата длъжност


21% от работниците у нас имат по-висока квалификация от заеманата длъжност
Снимка: iStock

3228

20.9% от заетите у нас в активна възраст имат по-висока квалификация от изискванията на заеманата длъжност, става ясно от последните данни на европейската статистическа служба Евростат, актуални към края на 2021 година. Този дял отрежда на България девета позиция в Европейския съюз, като лидер в това отношение е Испания, където цели 34.5% от заетите испански граждани на възраст между 20 и 64 години имат по-висока квалификация от това, което работят.

Средното ниво за ЕС е сходно с това у нас – дял от 20.8% от наетите на възраст между 20 и 64 години. В десет страни от ЕС се отчита дял, надхвърлящ 20%, като в същото време само една страна записва едноцифрен дял. Това е Люксембург, където наетите с по-висока квалификация от заеманата длъжност са едва 4.8% от гражданите на страната. След нея се нареждат още Швеция (12.4%), Дания (13.3%), Малта (13.3%) и Чехия (13.4%).

Къде у нас заплатите са под 1 000 лева?

След лидерът Испания, сред страните с най-висок дял граждани с прекалено висока квалификация спрямо работната си позиция се нареждат още Гърция (32.1%), Кипър (29.5%), Ирландия (26.8%), Австрия (26.2%), Словакия (22.7%), Литва (22%), Белгия (21.4%), България (20.9%) и Франция (20%). Делът в Германия, която е най-голямата европейска икономика, възлиза на 18.6%.

Лидерската позиция на Испания и Гърция не е изненада с оглед това, че двете страни страдат от сериозна безработица, като са единствените две членки на ЕС, където безработицата надхвърля 10%.

От друга страна данните издват и състоянието на отделните икономики. Ако в дадена икономика има силно търсене на даден вид специалисти, но преоблават такива с друг профил, за които няма търсене, възможността за висок дял на квалифицираните работници, заемащи нискоквалифицирани позиции, е доста по-висока. Казано с други думи, ако една икономика има нужда от инженери, но образователната система произвежда предимно икономисти, то връзката между реалните нужди на бизнеса и образованието в дадена страна се къса. Това може да е едно от обясненията относно състоянието на българския пазар на труда, където се наблюдава недостиг на квалифицирани кадри, докато в същото време над 20% от заетите са свръхвалифицирани за работните си позиции. На фона на това през последните години темата за преквалификация и активиране на лицата извън работната сила придобива все по-сериозна гласност у нас. Демографската криза в контекста на масовата емиграция, разбира се е сред другите обяснения за недостига на работна ръка в България. Не на последно място трябва да се отбележи, че недостигът на квалифицирана работна ръка и застаряване на работната сила е тенденция, която се наблюдава не само у нас, както е видно от данните.

Гореизложената статистика разглежда дела на заетите, които са граждани на съответните европейски страни, съответно на ЕС.

Министерство на финансите: Пазарът на труда у нас е затегнат

Според данните на Евростат, делът на заетите с по-висока квалификация от заеманата длъжност в ЕС, които не са граждани на общността или са европейски граждани, които работят в друга страна от ЕС, е по-висок от този при гражданите на съответните страни – дял от 39.6% за лицата без европейско гражданство и дял от 32% за вътрешните мигранти в ЕС.

Данните за България включват само делът на българските граждани, но не и пропорцията на другите две разглеждани групи.

Страната където делът на заетите с по-висока квалификация от изискванията на заеманата длъжност, които имат различно гражданство, е най-нисък отново е Люксембург – дял от 5.5% при наетите европейци от други членки на ЕС и дял от 8.2% за наетите лица, граждани на страни, извън ЕС.

Над 13 млн. души са безработни в ЕС: Кои са страните с най-ниска и най-висока безработица?

Най-висок дял на прекалено квалифицираните за работната си позиция граждани на други страни от ЕС се отчита в Кипър (50.3%), Гърция (48.2%), Италия (46.9%). Испания (46.2%), Ирландия (41.4%), Германия (35.9%) и Австрия (35.1%).

Когато говорим за дял на работниците с по-висока квалификация, които са граждани на страни извън ЕС, лидера са следните страни: Гърция (69.5%), Италия (67.1%), Испания (57%), Естония (46.4%), Австрия (46.2%) и Кипър (44.1%).

Трябва да се отбележи, че данните за някои групи работници, не са налични за редица страни, така, че подреждането е условно.

Делът на работниците с по-висока квалификация спрямо заеманата позиция по страни и гражданство;   Източник: Евростат

Статистиката на Евростат потвърждава тенденцията, че емиграцията по икономически причини върви ръка за ръка с по-трудното проправяне на кариерен път спрямо условията за местното население. Освен, ако не става дума за миграция например на тесни специалисти в дадени области.

Доходите на 68% от българите остават непроменени на фона на скока в цените

Така например делът на заетите граждани на Чехия, които заемат позиции под тяхната квалификация, достига 13.4%. В същото време делът на гражданите от други страни, изпаднали в тази ситуация е по-нисък – дял от 9.4%. На фона на това делът на работниците, които са граждани на страна извън ЕС и разполагат с по-висока квалификация от заеманата длъжност в Чехия възлиза на цели 35.9%.

При най-големите икономики в ЕС ситуацията е малко по-различна. Делът на работните в Германия възлиза на съответно 18.5%, 35.7% и 30.7% - тоест делът на работниците с гражданство от страна извън ЕС с по-висока квалификация от позицията им, е по-нисък от дела на тези с гражданство от друга страна от ЕС.

60% от емигрантските пари идват у нас от 4 държави

На фона на това делът в Италия е следва следната прогресия – 19.1%, 46.9% и 67.1%. Сходна е ситуацията във Франция – 20%, 25.7%, 34.5%.

Коефициентът на свръхквалификация се изчислява за заети лица с високо ниво на образование, които заемат работни позиции, изискващи по-ниска квалификация. 

Какво се случва на пазара на труда у нас?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички