Без споразумение в Тристранния съвет за работата на ТЕЛК комисиите


Без споразумение в Тристранния съвет за работата на ТЕЛК комисиите
Снимка: iStock

2480

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по Проект на Постановление на МС за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, предава БТА.

Проектът за промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза предвижда към всяка държавна или общинска болница да се разкрие поне една ТЕЛК. Заложено е увеличаване на комисиите от 70 на 150. Освен това в нея да работят лекари от болницата и документите на пациентите да се разглеждат на случаен принцип, както и това да става неприсъствено за болните хора. Експертите в комисиите също ще получат задължението да уведомяват по-добре пациентите за движението на документите, включително по електронен път.

Промените целят да се реши проблемът със забавяне на медицинската експертиза на трайно намалената работоспособност и степен на увреждане, осъществявана от ТЕЛК.

Вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров заяви, че идеята на поправките е не да се решат всички проблеми, а да се направи опит да ускорят процедурите. „Това, което е предложено, се концентрира върху принципите, които в момента работят“, заяви той и добави, че се цели правилата да се спазват от всички комисии.

По думите на Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) статутът на ТЕЛК какъвто е, „просто трябва да бъде премахнат“. „Тук ни се предлага нещо кардинално противоположно“, заяви той и определи ТЕЛК като „универсален ключ“ за социални придобивки.

Станислав Попдончев от Българска стопанска камара (БСК) заяви, че организацията подкрепя направените предложения и изрази притеснение дали общинските болници ще имат капацитет да се справят със задълженията, които им вменява проектът на постановление.

Михаела Михайлова заяви, че Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подкрепя направените промени. От организацията предлагат да се изготви програма за контрол на лекарските комисии в дългосрочен план.

От КНСБ определиха предложенията като стъпки в положителна насока, които ще доведат до подобряване на медицинската експертиза и на комисиите, на които тя е възложена. Синдикатът споделя притесненията за капацитета на общинските болници.

След като представи притесненията на Конфедерацията на независимите синдикати в България, Ася Гонева заяви, че синдикатът се въздържа от подкрепа. „Имаме сериозни притеснения, че добрите намерения, които са в посока да създадат условия хората да не чакат с месеци и години произнасянето на специализираните комисии, могат да останат само на хартия заради това, че всички сме наясно с кадровото обезпечение на системата“, отбеляза тя. По думите ѝ в над 60 страници мотиви никъде не е отбелязано как се гарантира обективността за документацията, по която ще се произнасят комисиите. „Не видяхме как се проследява отговорността по веригата от медицински лица, които предлагат, подготвят и обезпечават целия комплект от документи“, заяви Гонева.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Иоанис Партениотис заяви подкрепа за предложенията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Край на корупцията: Експертизата в ТЕЛК става електронна и анонимна

Как ще се изплащат пенсиите при забавени ТЕЛК-решения?

Последен ден за обезщетения по ТЕЛК пенсии, предупреждение за винетките

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички