ДПС предлагат да се махне таванът на пенсиите


ДПС предлагат да се махне таванът на пенсиите
Снимка: БГНЕС

7036

Може да бъде направена по-смела крачка, както за минималния, така и за максималния размер на пенсията. За това настоя депутатът от ДПС и експерт по социални въпроси Хасан Адемов при гостуването си в сутрешния блок на БНТ.

Адемов посочи, че ако максималният размер се увеличи също с 12.5%, то размерът на максималната пенсия ще стане около 1600 лв. А с много малко допълнителен ресурс минималната пенсия може да стане 350 лв. ДПС ще направят своите предложения, след като се внесе предложението на служебния кабинет в парламента. 30 000 българи получават орязани пенсии

Адемов бе категоричен, че е е крайно време да отпадне таванът на пенсиите. По думите му всички политически партии търсят варианти как да бъде увеличен размерът на пенсиите.

"Има няколко варианта - единият е предложен от служебния кабинет, други от БСП и от Мая Манолова. Трудно можем да говорим кой е най-справедливият вариант", каза Хасан Адемов.

Според него вариантът на служебния кабинет е всеобхватен, но има и своите предимства, и своите недостатъци. "Недостатък е тези 50 лв. добавки към пенсията е да влязат като част от бюджета на ДОО. А тези 133 млн. месечно, които са необходими, на практика са онези 104 млн., които бяха за 50-те лв. всеки месец, плюс 34 млн. от социалното министерство за допълване на разликата между минималния размер на пенсията за стаж и възраст и линията на бедност от 369 лв. Според предложението, Агенцията за социално подпомагане трябва да определи на базата на подоходен критерий кой от пенсионерите има нужда от тази допълнителна подкрепа, за да се стигне до линията на бедност", уточни депутатът от ДПС.

У нас един от големите проблеми са социалните неравенства. Според редица изследователи хората застрашени от бедност и социално изключване са над 1,6 млн., като голяма част от тях са пенсионери. Предложението за увеличение на минималната е с 13,5%, а максималният размер на пенсията е с увеличение на практика с 4% - 10 лв. Това дразни хората, каза Адемов.

По думите му системата на социално осигуряване няма как да реши проблемите на бедността. Според него трябва да се включат и други системи - например социални услуги, социално подпомагане, подкрепа за хората в неравностойно положение. В заключение Адемов каза, че със специализиран фонд към социалното министерство може да се генерират средства, които да подкрепят хората под линията на бедност.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички