Гърция дава 1,5 млрд. евро субсидии за жилища на млади семейства


Гърция дава 1,5 млрд. евро субсидии за жилища на млади семейства
Снимка: iStock

5083

Гърция започва изпълнението на програма за субсидиране на покупката на жилище от млади семейства, пише вестник Kathimerini.

Целта е да се подпомогнат млади двойки, безработни, дори и студенти, които живеят далеч от родното си място. Програмата предвижда изграждане на нови жилища и предоставянето им при специфични критерии и на ниска цена на държавни или общински служители или безработни. Освен това ще се отпускат и нисколихвени или безлихвени кредити за купуване на първо жилище или за ремонта му. Ще се дават и субсидии за наем за по-широки групи граждани. Жилищата в Гърция поскъпнаха рекордно

Предвижда се и друга възможност - частно лице да построи имота за своя сметка, след което Държавната служба по заетостта (ΔΥΠΑ) да получи някои от апартаментите в него срещу заплащане, за да ги предостави на бенефициентите. И накрая, със закона на ΔΥΠΑ се позволява да придобива недвижими имоти, както и да си сътрудничи с публични или частни фирми за изграждане на имоти за ползване от социално слаби млади семейства.

Друг инструмент в новата социална жилищна политика в Гърция се очаква да е и наемането на апартаменти за определен период от време с възможност за купуване от квартирантите на субсидирани цени.

Заедно с това службата по заетостта ще може да отдава под наем имотите си, които не са предназначени за пряка жилищна помощ на бенефициентите, на финансови субекти, с опит в управлението на недвижимости. Целта е да се увеличат приходите в програмата и след това да се инвестират за изграждане на нови жилища или за субсидии.

Според министъра на труда Костис Хацидакис, програмата ще помогне за решаване на демографските проблеми в страната. По думите му сред причините много млади двойки с ниски и средни доходи в Гърция да не искат да имат деца са високите цени на жилищата. Той уточни, че вече са определени 200 парцела и над 100 сгради (някои неизползвани и някои частично усвоени), както и 100 празни магазина в работнически жилищни комплекси, които да се използват за изпълнение на програмата. Гърците се страхуват от нова рецесия. И има защо

ЕК спря засиленото наблюдение на държавните разходи на Гърция

ЕК, която контролира бюджетите на 27-те държави членки на ЕС, заяви, че ще прекрати програмата си за "засилено наблюдение" на 20 август и отбеляза, че "Гърция е изпълнила по-голямата част от политическите ангажименти", поети пред партньорите си от еврозоната.

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис определи прекратяването на мониторинга от страна на ЕС върху гръцките държавни разходи след 12 години, като "исторически ден", цитиран от гръцкия вестник.

Гърция има горчив опит с бюджетните разхищения, като дори една от големите кризи в еврозоната беше именно заради южната ни съседка, докладвала неверни данни за преразходи, дефицити и дълг. Тогава дори се заговори, че Гърция може да напусне ЕС, т.нар. Grexit. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Имоти в Гърция: Къде е най-скъпо и къде е най-изгодно

Колко струват най-скъпите имоти в Гърция?

Коронавирусът донесе бум на имотите в Гърция

Българи дават луди пари за къщи в Гърция

Изпреварваме Гърция и Хърватия по поскъпване на жилищата

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички