Какви социални помощи можем да получим до Нова година?


Какви социални помощи можем да получим до Нова година?
Снимка: iStock

33619

България за пръв път е в пандемична вълна без локдаун, поради което икономическите последици на пандемията минаха леко на заден план. Въпреки това правителството продължава да разпределя милиони под формата на помощи за засегнати служители, фирми и родители. Паралелно с това тече кандидатстване и за допълнителната подкрепа от 300 лв., с която служебният кабинет се опитва да потуши пожара на поскъпналите енергоносители. Какви финансови помощи са налични за хората на прага на втората пандемична зима, разказва вестник "Сега". Още 7000 души ще вземат социални помощи

Запази ме+

От 11 ноември отново е отворена мярката, по която се изплащат компенсации за служители в принудителен неплатен отпуск заради временни ограничения. Те имат право да получат 75% от осигурителния си доход за юли. Тази подкрепа вече се полага и на самоосигуряващите се, чиято дейност е спряна заради извънредната обстановка – една категория, която в началото на пандемията беше изключена от почти всички мерки.

Трябва да се има предвид, че тази помощ се полага само за 90 работни дни тази година. Последното издание на мярката покрива неплатен отпуск, ползван между 7 септември и 31 декември. Кандидатстването вече е само онлайн, а компенсациите се изплащат от НОИ. Осигуреното финансиране е 100 млн. лв., а очакваният обхват – 60 000 работници, служители и самоосигуряващи се. Всичко за схемата, вижте на страницата на Агенцията по заетостта.

Помощи за родители

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата или 975 лв.

В случай, че дистанционното обучение е въведено за срок над 10 работни дни от месеца, помощта се получава в пълния ѝ размер. Ако ограниченията са за срок от 6 до 10 работни дни от месеца, за семейства с едно дете размерът на помощта е 325 лв., а за семейства с две и повече деца размерът на помощта е 487,50 лв. При въведени ограничения до 5 работни дни от месеца за семейства с едно дете размерът на помощта е 162,50 лв., а за семейства с две деца – 243,75 лв.

При тази помощ има някои условия. Средният доход на човек в семейството трябва да е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв. Родители си поделят държавния бонус за децата

Право на такава финансова подкрепа имат родителите, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или неговият размер е по-нисък от 975 лв. Помощта може да се ползва и от самоосигуряващи се, които не могат да работят поради противоепидемичните ограничения. Дават по 375 лв. на безработни родители и семейства с малки деца

Кандидатстването за тази подкрепа се прави най-късно до края на месеца, следващ този, за който са въведени ограничения. Тъй като училищата масово затвориха през октомври, то засегнатите родители трябва да имат предвид, че могат да искат компенсации до края на този месец. За ноемврийските дни, разбира се, срокът за кандидатстване ще бъде до края на годината.

До момента от тази помощ са се възползвали 53 294 семейства, като тя действа малко повече от година – въведоха я след няколко неуспешни опита през септември 2020 г. За тази година бюджетът на мярката е 103 млн. лв.

Всичко за тази мярка, вижте на страницата на Агенцията за социално подпомагане.

300 лева за отопление

Тези дни започна приемът на документи за новата помощ за отопление, която ще се дава на хора, които с малко са изпуснали класическото енергийно подпомагане. Нова социална помощ от 300 лева за бедни семейства

Право да я получат ще имат хората и семействата, които са получили отказ за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон поради превишение на определения диференциран доход с до 30 лева или поради неизпълнение на изискването за 6-месечна задължителна регистрация като безработни в дирекциите "Бюро по труда". За тях отпускането на помощта ще стане служебно и те няма нужда да подават отново документи. Вдигат помощите за отопление през зимата

От тази подкрепа ще могат да се възползват и хората, които отговарят на същите критерии, но не са подали документи в определения за това срок 31 октомври 2021 г. Диференцираният доход се определя според вида на семейството/домакинството и е описан в наредбата за целевата помощ за отопление.

Заявленията за тази помощ се подават до 23 ноември, като е възможно това да стане и онлайн. В заявлението се декларират доходите от април до септември, като към него трябва да бъдат приложени и служебни бележки за дохода. Препоръчително е кандидатите да посочат банкова сметка, тъй като сумата ще се изплати еднократно през декември.

За тази мярка правителството отдели 15 млн. лв., като се очаква с тези средства да бъдат подпомогнати 50 000 домакинства. Всичко за помощта, вижте на страницата на Агенцията за социално подпомагане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Социални помощи за повече пенсионери - ето как

Отпускат 300 лева за всички първокласници и осмокласници

Какви данъчни облекчения можем да използваме през 2021 г.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83233
 • GBP
  1
  2.2729
 • JPY
  100
  1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички