КНСБ: Добавката към пенсиите разрушава пенсионния модел


КНСБ: Добавката към пенсиите разрушава пенсионния модел
Снимка: iStock

8123

Добавките към пенсиите са голяма грешка и трябва да бъдат спрени след 1 юли, защото разрушават пенсионния модел. Това категорично мнение изрази пред Нова телевизия лидерът на КНСБ Пламен Димитров по повод ситуацията с по-ниските доходи на над 1 милион български пенсионери през януари. Новите пенсии крият неприятна изненада за пенсионерите

"В момента разрушават пенсионния модел. Връзката между осигурителен принос и права, за която ние говорим 20 и няколко години, в момента е силно разрушена", предупреди лидерът на КНСБ.

По думите му миналата есен политиците не са искали да помогнат на пенсионерите, а да трупат дивиденти в предизборна обстановка. "Това, което се направи през миналата година, беше абсолютна грешка. Тогава го казахме, но нямаше никаква чуваемост. Всички искаха да угодят на пенсионерите. Това е плод на действията на всички политици взети заедно", убеден е Димитров. Приеха новата добавка към пенсиите, минималната пенсия скача на 430 лв.

Нужно е по-голямо увеличение на пенсиите

Очакваното повишение на пенсиите през лятото ще помогне да се нормализира ситуацията в пенсионната система. "От юли би трябвало да влезем в нормалното действие на пенсионната система и може би ще се наложи по-високо преизчисление на пенсиите от тези 6%", каза синдикалистът. Той припомни, че 6% е минималното увеличение по т. нар. швейцарско правило, по което се индексират пенсиите и може да бъде много по-голямо. Това е потвърдено и в Кодекса за социално осигуряване. Минималната пенсия се вдига 2 пъти през 2022 година

Увеличението може да компенсира добавката от 60 лева, която пенсионерите ще получават до юни включително. "Ако осъвременим пенсиите от 1 юли с по-висок процент, тогава и сумата, с която се вдигат, ще е по-висока", смята Пламен Димитров. Разкриха с колко ще се повишат пенсиите през 2022 г.

Другият вариант е само най-бедните възрастни хора да получават добавка през Агенцията за социално подпомагане. Добавките не бива да се смятат за част от пенсията, двете трябва ясно да се разграничават и да се плащат от различни места, за да се върнем към нормалния пенсионен модел, призова синдикалистът.

Всеки пенсионер трябва да знае, че НОИ плаща само пенсията му, а всякакви добавки не са пенсия и не се плащат от НОИ, подчерта Димитров и даде пример с енергийните помощи за социално слабите, които са различни от другите плащания. Добавката към пенсиите стана 120 лева, но само за 3 месеца

Лидерът на КНСБ е категорично против идеите на политиците добавките към пенсиите да се плащат до края на годината. "Ако COVID добавката продължи до края на годината, това ще е грешка", категоричен е Димитров, тъй като се дава "на калпак". Приносът ни в системата не е еднакъв, така че това няма как да е правилен подход, посочи той. Продължават добавката към пенсиите. Как ще се случи?

Синдикатите ще участват активно в подготвяния от новото правителство анализ на пенсионната система и ще се опитат да убедят управляващите да вземат разумни решения. Лидерът на КНСБ припомни, че пенсионната реформа у нас продължава вече над 20 години и хората са дали много жертви като увеличение на стажа, на възрастта, за да има работещ пенсионен модел. "Сега с един замах изтриваме всичко", недоволен е Димитров.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Средната пенсия се увеличава с 18%

Повишават пенсиите, ще има бонус за най-бедните пенсионери

Финално: Отложиха актуализацията на пенсиите, остават само добавките

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички