Колко голяма втора пенсия се очаква да получим


Колко голяма втора пенсия се очаква да получим
Снимка: iStock

14704

Втората пожизнена пенсия ще е минимум 15% от минималната отпускана от НОИ. Разплащането ще става по три начина – най-малките суми директно, малко по-големите – разсрочено, а най-големите – пожизнено. Това заявиха Васил Велев, председател на АИКБ и Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа". Разбра се колко ще е сигурната втора пенсия 

Това е един от спорните въпроси – кога можем да прехвърлим партидата си от универсален пенсионен фонд (УПФ) в НОИ, коментира Велев. Той не пропусна да каже, че всички социални партньори подкрепили законопроекта. Всъщност КТ "Подкрепа" не подкрепи промените според официалното съобщение на правителствената пресслужба.

Като председател на АИКБ, Велев обясни пред БНТ, че водената от него организация не подкрепя прехвърлянето, но след като ще се прехвърля, трябва да става точно преди момента на пенсиониране. Само тогава може да се прецени, категоричен е той.

Хората масово нямат представа за какво става дума, коментира председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, като и двамата с Велев са на едно мнение, че има много малко хора, които разбират, може би защото и обучението по математика не е достатъчно. Според него, срокът за решение за прехвърляне на партида трябва да е по-дълъг. "Ясно е, че тези, които управляват техните пари, не го правят про боно", продължи Манолов по адрес на УПФ, като твърди, че прехвърлена партида от УПФ в НОИ не значи, че комисионните за управление спират да текат. 

Настоях пенсионните дружества да дадат опция – нещо като калкулаторче, за да може да се види кой вариант е по-изгоден за съответния човек, добави Манолов. Тази сметка ще е вярна в момента на пенсиониране – една година по-рано няма да е вярна, настоя Велев, докато Манолов обясняваше, че като цяло осигуряващите се на по-големи суми ще имат по-голяма полза от УПФ. Рекорден брой българи се отказаха от втора пенсия

Когато остане пенсия след като получателят ѝ почине, тя може да се унаследи, обясни Манолов. Когато пенсията е пожизнена, не може да са наследяеми, но докато още се плащат по график, може, уточни Велев. Става въпрос само за пенсиите от УПФ.

Предвидените в законопроекта пенсионни продукти от частните фондове:

1. Пожизнена пенсия за старост от УПФ - изплаща се, когато размерът средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице позволява отпускането на пожизнена пенсия за старост в месечен размер не по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), който от 1 юли 2020 е 250 лв. В това отношение обаче има и още едно разделение:

- пожизнени пенсии под формата на обикновен анюитет (при смърт на осигуреното лице плащанията се прекратяват)

- пожизнени пенсии с анюитет с гарантиран период или гарантирана сума (при ранна смърт пенсията се изплаща на наследниците в рамките на гарантирания период или до размерите на гарантираната сума) Бивш министър: Не се отказвайте от втора пенсия

2. Разсрочено изплащане на средствата по индивидуалната партида - изплаща се, когато средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице са недостатъчни за отпускането на пожизнена пенсия за старост от УПФ, но надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО.

3. Еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида - изплаща се, когато размерът на средствата по индивидуалната партида на осигуреното лице е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички