Законът ощетява хората с втора пенсия


Законът ощетява хората с втора пенсия
Снимка: iStock

12879

Законът ощетява хората, които получават втора пенсия. Предложените от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) ще доведат до намаляване с 9-10% на държавните пенсии за хората, които получават и втора пенсия от частен универсален фонд. Намалението не трябва да надвишава 6%, за да бъде постигната пълна справедливост, твърди пред вестник "Труд" Владислав Русев, главен изпълнителен директор на пенсионноосигурителното дружество "Алианц България". Разбра се колко ще е сигурната втора пенсия

В момента законът предвижда държавната пенсия на хора, които получават и втора, да бъде намалена с около 20%. Причината за това са вноските, които вместо в държавното обществено осигуряване (НОИ), са отивали по време на трудовия им стаж в универсални пенсионни фондове. Ощетяването на хората с втора пенсия идва от това, че всяка година с пари от държавната хазна допълват бюджета на НОИ и по този начин хората получават като пенсии по-голяма сума от събраната чрез осигуровки.

Предложената промяна се отнася за периода преди 2002 г., когато не е имало осигуряване във втория стълб, както за периода 2009-2015 г., когато допълването на бюджета на ДОО с пари от държавната хазна беше дефинирано като "вноска" от т. нар. трети осигурител – държавата, в размер на 12%, обяснява Владислав Русев.

Тези вноски на държавата в бюджета на общественото осигуряване ще бъдат отразени, което ще доведе до по-малко намаление на държавната пенсия за хората, които получават и втора от частни фондове. Така се цели постигане на справедливост между хората, родени преди и след 1960 г., т.е. между тези, които са се осигурявали само във фонд "Пенсии" на НОИ и тези, които са се осигурявали и в частни пенсионни фондове, обяснява Русев. Много българи може да не вземат дори минимална пенсия

Промените в КСО обаче не взимат предвид финансирането на общественото осигуряване от държавния бюджет в периода 2002-2008 г. и от 2016 г. насам. Неотчитането на такъв голям източник на приходи за НОИ означава несправедливо ощетяване на осигурените в частни фондове, смята Русев.

За да не се случва това, при определяне на индивидуалния коефициент за намаляване на държавната пенсия трябва да се взима предвид не само вноската от 12% за периода 2009-2015 г., а всяко финансиране на Фонд "Пенсии" на общественото осигуряване от държавния бюджет от 2002 г. до момента, допълва той. Бивш министър: Не се отказвайте от втора пенсия

Всяка година несправедливостта ще расте

Предложените промени в КСО ще доведат до задълбочаване на несправедливостта при намаляване на държавната пенсия през всяка следваща година. Макар положителни и необходими, промени не са достатъчни за пълното отстраняване на недостатъците при определяне с колко да бъде намалена държавната пенсия, смята Владислав Русев.

Намалението на държавната пенсия през годините ще се променя в зависимост от степента на неотчетеното държавно субсидиране на общественото осигуряване, т.е. колкото повече държавата субсидира обществения фонд "Пенсии", толкова повече би било несправедливото намаление на държавната пенсия за тези, които ще взимат и втора пенсия, обяснява финансовият мениджър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички