Министрите на ЕС се споразумяха за гаранции за нископлатените работници


Министрите на ЕС се споразумяха за гаранции за нископлатените работници
Снимка: iStock/Guliver

3622

Министрите на ЕС договориха мерки за по-добра защита на нивата на заплащане в Европа, както и даването на повече правомощия на работниците да се противопоставят на ниското заплащане. 3 милиона жители на ЕС нямат пари да отопляват жилищата си

Въпреки че предложението не определя минимална работна заплата за целия ЕС, след като бъде утвърдено, то ще представлява значителна стъпка в посока насърчаване на европейския социален модел, особено в държавите от Източна Европа, където заплатите са ниски, предаде БГНЕС, цитирайки AFP.

27-те държави членки са исторически разделени по този въпрос, тъй като националните системи за заплащане и минималните заплати варират в широки граници - от 312 евро на месец в България до 2142 евро в Люксембург, според данни, публикувани миналата година.

Някои скандинавски страни са настроени против всякаква промяна на тяхната система за колективно договаряне, при която компаниите договарят заплатите директно с мощните профсъюзи без намесата на държавата.

"Трудът трябва да се заплаща", каза словенският министър на труда Янез Циглер Крал, чиято страна е шестмесечен ротационен председател на ЕС. "Не можем да приемем, че хората, които влагат цялата си енергия в своята работа, продължават да живеят в бедност и не могат да си позволят приличен стандарт на живот", добави той. Колко лева са нужни, за да се издържате в България?

Според плана, страните, в които няма системи за колективно договаряне, които обикновено осигуряват по-добри условия на заплащане за работниците, се призовават да ги прилагат. На държавите със системи за минимална работна заплата се възлага задачата да гарантират, че нивата на заплащане се актуализират редовно и справедливо.

Източник от ЕС заяви, че договореният компромис е нестабилен и че преговарящите ще бъдат подложени на натиск да не отстъпват пред Европейския парламент, който миналия месец прие свой собствен вариант на закона.

От 1 януари Франция поема председателството на ЕС и превърна постигането на компромис между двата варианта на плана в приоритет на шестмесечния си мандат.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички