Над 170 000 пенсии могат да бъдат преизчислени


Над 170 000 пенсии могат да бъдат преизчислени
Снимка: iStock

25802

Над 170 000 пенсионери могат да поискат преизчисляване на основната си пенсия с нов, по-нисък коефициент на редукция. Това са хора, родени след 1959 г. и осигурени в универсален пенсионен стълб, които заради това осигуряване вече получават пенсия в намален размер от НОИ.

Причината за новата възможност за преизчисление на пенсията е влизането в сила на разпоредби, с които от 1 септември ще има нов механизъм за определяне на този коефициент на редукция. За влизащите в сила промени в Кодекса за социално осигуряване напомни Националният осигурителен институт.

Основната пенсия на осигурените в универсален фонд се намалява заради отчислението на 5% от осигуровката за пенсия към втория стълб. Коефициентът на редукция е около и над 20%, въпреки че от години експерти намират този процент за несправедливо висок, пише вестник "Сега".

Миналата година, с регламентирането на фазата на изплащане от втория стълб, депутатите най-после въведоха в кодекса разпоредби, с които намалението на основната пенсия трябва да влезе в по-нормални граници. Точен процент не е посочен никъде в нормативната уредба, но според заявките на управляващите той трябва да е 9%. Законът ощетява хората с втора пенсия

"Ефектът от преизчисляването на отпуснатата пенсия е строго индивидуален и както изчисляването, така и намалението на индивидуалния коефициент зависи пряко от осигурителната история на лицето и конкретните периоди на осигуряването", изтъкват от НОИ.

Първата по-голяма вълна пенсионери с две пенсии предстои тази есен, като това ще са жени, родени през 1960 г. Именно заради тях коефициентът на редукция се променя от 1 септември. В момента обаче има 172 226 вече отпуснати пенсии от НОИ, които се изплащат в намален размер заради осигуряване в универсален фонд. Това са хора, които още не получават втора пенсия – нейното изплащане започва при навършване на възраст за пенсиониране в трета категория труд, но междувременно са имали право на ранно пенсиониране от НОИ или получават инвалидна пенсия. Младите пенсионери вземат най-големи пенсии

Само по желание, без гаранция за по-висока пенсия

Тези над 170 000 пенсии могат да бъдат преизчислени с по-малък коефициент на редукция, като това ще става по желание на пенсионера – за целта той трябва да подаде заявление до НОИ. Срокът за това е 30 септември 2022 г. Прави впечатление, че осигурителният институт няма да прави това преизчисление автоматично, както вече подхожда към пенсиите на работещите пенсионери. НОИ преизчислява служебно пенсиите на работещи пенсионери

Въпреки че целта на преизчислението е да увеличи размера на основната пенсия, от НОИ предупреждават, че в масовия случай очакванията няма да се оправдаят. Повечето намалени пенсии са за инвалидност поради общо заболяване – 151 246 от всички. Почти 70% от тях (105 549) са в минимален размер и преизчислението едва ли ще доведе до промяна, тъй като то се прави с действителния размер на пенсията, а той е по-нисък от минимума. В някои случаи промяна ще има, но тя ще е съвсем малка.

При пенсиите за осигурителен стаж и възраст с намаление на индивидуалния коефициент, които са 15 134, изплащаните в минимален размер пенсии са 1503 или малко под 10 на сто, поради което ефектът от преизчисляването за тази група пенсионери ще е по-осезаем.

Новите правила се отнасят за всички лични и наследствени пенсии, свързани с трудова дейност, които започват да се отпускат след 31 август 2021 г. Те ще се прилагат и при изчисляването на пенсии с по-ранна начална дата, ако процесът по отпускането им не е приключил към момента на влизане в сила на новите текстове и все още не е определен действителният им размер, изтъкват от НОИ.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички