Разкриха кога преизчисляват служебно пенсиите


Разкриха кога преизчисляват служебно пенсиите
Снимка: iStock/Guliver

15669

От 1 април Националният осигурителен институт ще преизчисли служебно пенсиите на работещите пенсионери с натрупания допълнителен стаж за предходната година, съобщи БНР. Средната пенсия се повишава с почти 20%

Механизмът вече е автоматичен и за следващите години, като няма да се налага подаване на заявление. Ако работещите пенсионери желаят преизчисляването да се направи, освен със стажа и с осигурителния доход, ще трябва да подават заявление, ако вече не са го направили през 2019 г. и 2020 г.

Хора, които през 2019-2020 г. са подавали заявление за преизчисляване за допълнителен стаж, автоматично попадат в схемата на служебното преизчисляване сега. Това каза Любомира Язаджиева, директор "Пенсии" в осигурителния институт.

Ако обаче са поискали и преизчисляване с дохода, това става от месеца следващ на подаденото заявление. За хора, които не са подавали такова заявление, но искат, ще трябва документът да се подаде, но данните на НОИ сочат, че това е изгодно само в някои случаи, които работят на осигурителен доход, който надхвърля, поне с малко нивата на осигурителния доход, от който е изчислен техният индивидуален коефициент.

И след служебното преизчисляване не всеки пенсионер ще започне да взема по-висока пенсия. Това важи за пенсиите, изчислени под минималния размер и приравнени като плащане на минималната пенсия. Много българи може да не вземат дори минимална пенсия

Ако вземем за пример основната пенсия за осигурителен стаж и възраст, чийто минимален размер нарасна на 300 лева от началото на 2021 г. и ако човек примерно има размер на пенсията 250 лева и след преизчисляването той става да речем 255, той пак ще бъде изплащаният размер приравнен на 300. Същото важи и за пенсиите на тавана от 1400 лева.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички