Вдигат всички пенсии през тази и следващата година


Вдигат всички пенсии през тази и следващата година
Снимка: БГНЕС

22904

Всички пенсии ще се повишат с 5,5% от 1 юли 2022 г. Това е записано в План за изпълнение на Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България, качен за обществено обсъждане, предаде БНР. Подготвят еднакво повишаване на всички пенсии?

Процентът на увеличение на пенсиите е изчислен въз основа на заложените в бюджетната прогноза за 2021 - 2023 г. ръст на средния осигурителен доход и ниво на средногодишния хармонизиран индекс на потребителските цени. Така от 1 юли 2022 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 316,50 лв., а социалната пенсия за старост ще нарасне до 158,89 лв.

В документа се напомня, че от 1 юли тази година всички пенсии ще бъдат индексирани по швейцарското правило с 5%, като социалната пенсия за старост ще се увеличи от 141,63 лв. на 148,71 лв. От началото на годината минималната пенсия се вдигна до 300 лева , а максималната (т.нар. таван на пенсиите) – до 1440 лева.

Догодина нараства и нужната възраст за пенсиониране, като за жените тя се повишава с 2 месеца до 61 години и 10 месеца, а за мъжете – с 1 месец до 64 години и 5 месеца, пише още в плана. Необходимият осигурителен стаж пък ще се увеличи с 2 месеца и за двата пола. Нараства и възрастта за придобиване право на пенсия за работещи в условията на първа и втора категория труд, учители, работещи в специалните ведомства и др. - с два месеца.

Освен ръст на пенсиите в плана са заложени и мерки за създаване на условия за активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и социален живот на обществото. Сред тях са осигуряване на по-добри здравни грижи, предоставяне на социални услуги и насърчаването на ученето през целият живот. Всеки трети пенсионер няма нужния стаж или възраст

Планът предвижда работодатели да получат над 6 милиона лева от държавния бюджет, за да наемат безработни на възраст над 58 години по националната програма "Помощ за пенсиониране". Заетостта им е със срок от 3 до 24 месеца, за да натрупат стаж за пенсия. Плащаме 1544 лв. за година стаж за пенсия

Програмата се финансира с пари от бюджета, като за тази година сумата е над 1 млн. лева и с тях държавата ще покрива част от разходите за труд за период до 6 месеца.

Сред акцентите в документа са също така насърчаването на възможностите за участие на хората от третата възраст на пазара на труда, както и мерките за увеличаване на пенсиите. 

Освен работа се предвиждат и мерки за спорт на възрастните хора. Пенсионерите ще имат свободен достъп до съоръженията на Националната спортна академия. Кинезитерапевти и спортни педагози ще ръководят групи от 35-40 постоянни участници – общо 200 човека възраст от 60 до 95 години, с които се провеждат занимания 3 пъти седмично. Те ще могат да се възползват и от по-ниски цени в базата на НСА за водни спортове в Несебър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички