Вече се отпускат помощите за учениците от 2 до 4 клас без удостоверение от училище


Вече се отпускат помощите за учениците от 2 до 4 клас без удостоверение от училище
Снимка: iStock

4936

Еднократните помощи за ученици, продължаващи обучението си във втори, трети и четвърти клас, вече ще се отпускат, без удостоверение, че детето е записано в училище.

До отпадането на изискването се стигна, след като НС гласува предложението на Министерството на труда и социалната политика за промяна в Закона за семейни помощи за деца, приета със Закона за държавния бюджет за 2023 г. С нея се позволява служителите на Агенцията за социално подпомагане да проверяват по служебен път продължаващите обучението си деца до 4 клас. Това предават от пресцентъра на МТСП и уточняват, че подадените досега заявления без представено удостоверение, ще бъдат преразгледани служебно, предаде БТА.

За учениците от 1 и 8 клас остава изискването да се представи удостоверение, че са записани в съответния клас, тъй като за тези класове има предварително класиране и записване. Удостоверението е необходимо, ако семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година. Когато такова не бъде представено, помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, след като АСП получи по служебен път от МОН данните за реално записаните ученици в съответния клас за учебната година, информират от МТСП.

Заявленията за еднократна помощ за ученици се подават най-късно до 15 октомври. От социалното ведомство припомнят, че съгласно Закона за държавния бюджет за 2023 г., обнародван в „Държавен вестник“, размерът на еднократната помощ за ученици за учебната 2023/2024 г. се запазва на 300 лв.

Средствата ще бъдат изплатени на 2 пъти – по 150 лв. за всеки срок. Запазват се размерите и на другите видове семейни помощи, които се определят със Закона за държавния бюджет за 2023 г., подчертават от МТСП. И добавят, че се повишава и размерът на обезщетението за гледане на дете на 780 лв. По-високият размер ще се изплаща със задна дата от 1 януари.

Повече информация за предоставяните от АСП видове помощи и начините за подаване на заявления за тях е публикувана е налична тук

Законът за държавния бюджет за 2023 г. влезе в сила от 1 август, след като беше обнародван в днешния брой на „Държавен вестник“.

Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се увеличава от 710 лв. на 780 лв., считано от 1 януари 2023 г. Сред част от другите мерки за семействата с деца беше и решението, че при ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в от Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2023 г. сумата, която се приспада от годишните данъчни основи по чл. 17 от същия закон, е 6000 лв. за ненавършило пълнолетие дете, за две ненавършили пълнолетие деца – 12 000 лв., три и повече ненавършили пълнолетие деца – 18 000 лева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Важно! Ето кои ученици ще получават еднократна помощ от новата учебна година

Защо почти половината ученици у нас няма да работят това, за което са учили?

Изплащат през август по-високите обезщетения за втората година от майчинството

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички