Все повече европейци имат финансови проблеми, българите срещат най-много трудности


Все повече европейци имат финансови проблеми, българите срещат най-много трудности
Снимка: istock

4625

България е сред страните от ЕС, които усещат най-тежко последствията от кризата и инфлацията. Делът на българите, които успяват да свържат двата края с големи трудности е 39,8%, показват данни на Евростат.

През второто тримесечие на 2022 г. повечето граждани в държавите членки на ЕС, участвали в тримесечното събиране на данни за условията на живот, сигнализират за нарастващи трудности при справянето с разходите спрямо предходните тримесечия. Данните отразяват ръста на цените от началото на 2022 г. Тази информация идва от данните за въздействието на COVID-19 върху условията на живот и е резултат от изследване на Eurostat, с участието на 11 държави членки, като първите резултати бяха публикувани през юни.

През второто тримесечие на 2022 г. делът на населението, което лесно или много лесно може да се справи с ежемесечните разходи, варира от 3,6% в България до 40,5% във Финландия. Делът е намалял спрямо предходното тримесечие във всички 9 държави, за които има данни, с изключение на Италия (+0,3 процентни пункта). Най-голям спад в дела на населението, което може лесно да свърже двата края, през второто тримесечие на 2022 г. спрямо предишното тримесечие има в Словения (-4,4 пр. п.) и Австрия (-4,0 пр. п.). Колко от българите живеят без финансови затруднения?

Въпреки това делът на населението, което трудно или много трудно свързва двата края, нараства с течение на тримесечията. През второто тримесечие на 2022 г. делът се увеличава спрямо първото на 2022 г. във всички участващи държави без Словения и Финландия, където намалява съответно с 0,1 пр. п. и 0,5 пр. п. За същото тримесечие най-голямо увеличение на този дял има във Франция (+5,6 пр. п.) и Австрия (+2,7 пр. п.). Колко храни можем да купим със средна заплата у нас и в Европа?

Делът на населението, което успява да свърже двата края с големи трудности или със затруднения, варира между 11,0% във Финландия и 39,8% в България.

Според данните повече от 1 на всеки 5 души е имал големи затруднения или трудности да свърже двата края в България, Словакия, Италия и Франция. 75% от българите едва свързват двата края

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Огромна част от българите смятат, че заплатата им е ниска

Близо 1 000 000 работещи българи нямат пари за почивка

Всеки четвърти българин взема под 1000 лева заплата

На последно място в ЕС сме по фактическо индивидуално потребление

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички