Въпреки кризата: У нас не се предвиждат масови съкращения и фалити


Въпреки кризата: У нас не се предвиждат масови съкращения и фалити
Снимка: iStock

5037

Ситуацията на пазара на труда в България е спокойна. Това съобщи пред БНР Георги Първанов, който е HR експерт и член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта. "Няма драстични движения, освен минимални съкращения в сектора на криптовалутите. Безработицата е малко над 4%. През последните 2-3 седмици наблюдаваме рекорден брой новоназначени българи в LinkedIn", посочи той. Настъпват масови уволнения във водещи компании заради кризата

По данни на проучване на Българската конфедерация по заетостта компаниите, планиращи да оптимизират персонала си, са пренебрежимо малко – около 14%. По думите му останалите 86% декларират намерение да задържат и дори да увеличат хората си, където този процент е дори по-голям в градове като София, Варна и Бургас. "През март-април може да усетим по-осезаемо влияние на кризата, която предстои", поясни още експертът. 

Какво е обяснението?

"България и пазарът на труда реагират с известно закъснение на това, което се случва в Западна Европа. То може да бъде между 3 и 6 месеца. За момента не забелязваме нищо обезпокоително. Очакваме добър зимен сезон, което ще доведе до увеличаване на временната заетост и недостиг на хора", заяви Първанов.

Какви са заплатите?

"200 000 човека не достигат на пазара на труда в България. През тази година отбелязахме най-големия ръст на заплатите – от 15%. Въпреки това той е 4-5% под официалната инфлация. А ако работим с показател, като "лична инфлация", която е най-вероятно 20%, то заплатите въпреки огромния ръст продължават да изостават спрямо инфлацията", обяснява Първанов. Затова работодателите се стремят с допълнителни форми на мотивация, дали ваучери за храна, или за фитнес, за транспорт или допълнително здравно да мотивират работниците. Средната заплата се вдигна, но още е под инфлацията 

Коледни бонуси и 13-та заплата?

Нагласите на повечето работодатели са да няма 13-та заплата. "Причината е, че дори компанията да има финансови възможности, то са налице известни финансови притеснения и предпочитат да заделят резерви, с които да покрият евентуални рискове", обясни Георги Първанов. По думите му нагласите са да се дадат подаръци, бонуси и да се направи коледно парти, но не и да се дава 13-та заплата. Ще дават ли фирмите коледни бонуси и 13-а заплата?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Икономист посочи защо сме все по-бедни и живеем зле

От какво зависи вдигането на заплати и пенсии догодина?

Колко печелят висшистите у нас и колко от тях са безработни?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички