Заплатите във Великобритания растат най-бързо от 20 години, но изостават от цените


Заплатите във Великобритания растат най-бързо от 20 години, но изостават от цените
Снимка: iStock

5040

Заплатите във Великобритания растат с най-бързия темп от повече от 20 години, но все още не успяват да се справят с растящите цени. Средното заплащане се е повишило с 6,4% между септември и ноември в сравнение със същия период на миналата година, показват официални данни, цитирани от BBC. Великобритания вдига минималната заплата, но инфлацията също расте

Това е най-бързият растеж от 2001 година, като се изключи пандемията, когато хората получиха големи увеличения на заплатите, след като се върнаха на работа.

Но когато се коригират с покачващите се цени, заплатите спадат с 2,6%, като разликата между заплащането в публичния и частния сектор е почти рекордна. Ръстът на заплатите в частния сектор от 7,2% е над два пъти повече от увеличението от 3,3% в публичния сектор през трите месеца до ноември.

Стачки за по-високи доходи

Разликата между разходите за живот и заплатите доведе до стачки на хиляди работници заради заплащането и условията на труд както в частния, така и в публичния сектор. Стачките прекъснаха всичко - от влаковите услуги до пощенските доставки и болничните грижи, а през следващите седмици се очакват нови стачни действия. Общо 467 000 работни дни са загубени поради стачки през ноември 2022 година - най-високият брой от повече от 10 години.

Цената на живота на Острова в момента нараства с най-бързия си темп от почти 40 години, до голяма степен заради войната в Украйна. Цените на енергията и храните скочиха нагоре, а много хора все по-трудно плащат сметките си. Инфлацията в момента е 10,7%. Храни, горива и битови сметки изстреляха инфлацията на Острова до 40-годишен връх

инфлация

"Реалната стойност на заплащането на хората продължава да пада, като цените все още растат по-бързо от доходите", казва Дарън Морган, директор на икономическата статистика в Службата за национална статистика. По думите му това е един от най-бързите спадове в заплащането откакто се води статистика за това.

Въпреки опасенията, че британската икономика е в застой, нивото на заетостта остава до голяма степен непроменено, а в същото време има незначителен ръст на безработицата. Премиерът Риши Сунак обеща да намали наполовина инфлацията тази година, което много анализатори очакват да се случи, тъй като цената на енергията пада.

Финансовият министър Джеръми Хънт твърди, че британският пазар на труда остава "устойчив". Според него намаляването на инфлацията ще помогне на заплатите да растат по-осезаемо. Властите не трябва да предприемат никакви мерки, които могат да доведат до трайно високи цени, защото от тях страда цялото общество, смята министърът.

Според опозицията управляващите не знаят как да се справят с кризата с разходите за живот. "Реалните заплати падат рязко, почти два милиона и половина души са без работа поради болест и твърде много хора – особено на възраст над 50 години – не получават подкрепата, от която се нуждаят, за да останат на работа или да се върнат на работа", казва Джонатан Ашуърт от Лейбъристите, който отговаря за труда и пенсиите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Огромен ръст на заплатите във финансовия сектор във Великобритания

Какво мислеха, какво стана: Няма високи заплати, няма и работници във Великобритания след Brexit

Рекорден брой свободни работни места във Великобритания

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички