Черен рекорд на заразените в Гърция, туристи се евакуират от Миконос


Черен рекорд на заразените в Гърция, туристи се евакуират от Миконос
Снимка: iStock

33328

Черен рекорд в Гърция с над 3500 заразени за ден. Това е най-голямата цифра за последните 3 месеца и близо 2 пъти по-голяма от отчетените случаи в понеделник. Най-много са заразените в региона около Атина, който е и най-населен, но множество случаи има и по островите Крит, Миконос, Санторини, Парос и Родос, които са популярни ваканционни дестинации, съобщават гръцките медии. Ще има ли нова пълна блокада в Гърция?

Туристите напускат Миконос, където до понеделник са въведени извънредни мерки. Други изобщо отказват да тръгнат на планираната почивка и масово анулират резервациите си.

Посетителите чакат на опашки по няколко часа, за да се тестват и да напуснат острова. "Парите и времето ми отидоха на вятъра. Взех си отпуска, а се оказа, че няма смисъл. Довиждане, Миконос", казва Дина, туристка от Саудитска Арабия, цитирана от БНТ. "Днес е рожденият ми ден и имах планове за страхотно парти. Сега просто трябва да се прибера в хотела", споделя Алдън Гат, турист от САЩ.

Отливът на туристи от най-популярния гръцки остров и то в разгара на сезона е тежък удар за туристическия бранш. "Съсипват икономиката на острова в един и без това труден момент за нас. Вече имаме много отменени резервации, туристи, които са тук, просто си тръгват. Това е истинска катастрофа", недоволен е Ираклис Цисмопулос, от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите.

Собствениците на заведения на остров Миконос отправиха гневно обръщение към правителството, че прехвърля вината за разпространението на вируса върху туристите и нощните заведения. От опозицията също критикуват премиера за липса на стратегия и занижен контрол от страна на властите. До 26 юли са в сила вечерен час и забрана за музика, а нарушителите са заплашени от огромни глоби от 50 000 евро до 200 000 евро, предава БНР. На кафе или ресторант в Гърция: Само с ваксина или отрицателен тест

Полицията пусна дронове над Миконос, за да следи за струпвания на хора. Въпреки това в частни вили и на яхти всяка вечер продължават да се събират младежи. Под прицел на здравното министерство са и други острови с висок брой на заразени с Covid-19. 

Какво става с хората под карантина

На гръцките острови вече има недостиг от помещения за туристи под карантина. Хотелиери и собственици на частни квартири на Миконос отказват да предоставят стаи с аргумент, че хотелите не са болници. Правителството търси решение на проблема, на някои малки острови т.нар. карантинни хотели изобщо не са предвидени.

Обмисля се и обособяване на COVID-кабини във всички фериботи, което ще позволи част от карантинираните туристи да напуснат островите. Засега всички под карантина остават задължително две седмици на острова, където са отседнали.

На островите Санторини, Крит и Парос, където също рязко се покачва броят на заразените, местната власт приканва всички да спазват мерките, за да не се приложи сценарият на Миконос. Очаква се спад в потока от туристи, ако още острови бъдат поставени под карантина, притеснени са туроператорите.

Все повече европейски държави изискват отрицателен PCR тест при връщане от Гърция или карантина от две седмици.

Задължителна ваксинация

Министърът на развитието Георгиадис съобщи, че скоро ще се въведе задължително ваксиниране не само за медици и социални работници, но и за учители и голяма част от държавните служители. Няма да се допускат студенти на лекции без отрицателен тест или сертификат, заяви министърът на образованието Карамеос.

Вече 54 пожарникари са преместени на друг пост, защото отказват да се ваксинират. Съгласно плановете на правителството отказалите ваксина ще излизат в неплатен отпуск. В частния сектор работодатели заплашват с уволнение неваксинираните, съобщават от синдикатите.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички