Ясно е кога пускат ваксинационните паспорти в ЕС


Ясно е кога пускат ваксинационните паспорти в ЕС
Снимка: iStock

13629

Единен здравен сертификат ще бъде достъпен за гражданите на Европейския съюз от 15 юни. Това обяви Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, който контролира политиката на ваксинация в Европейската комисия, цитиран от ТАСС.

"Той ще бъде достъпен от 15 юни в цяла Европа. Сертификатът не е задължителен, но авиокомпаниите може да го изискват", каза Бретон по LCI TV. Авиокомпаниите искат от ЕС ваксинационни паспорти

"Документът ще съдържа името на собственика, датата на раждане, номера на паспорта, както и информация дали е бил ваксиниран и с какво лекарство и дали е болен или не", каза еврокомисарят. При липса на такъв сертификат, както отбелязва Бретон, пътникът ще трябва да се подложи на тест за коронавирус.

"Цифровото зелено удостоверение няма да бъде предварително условие за свободно движение и няма да води до дискриминиране по никакъв начин", увери по-рано през март комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс.

Макар да не са задължителни на ниво ЕС, все повече държави членки ще изискват зелените сертификати (наричани още ваксинационни паспорти). Това важи особено за туристическите страни: Гърция, Испания, Кипър, Малта и Португалия бяха сред първите застъпници на идеята. Примерът им последваха държави от Централна Европа и някои от скандинавските и балтийските страни.

Южните държави гледат на имунизационните паспорти като гаранция за привличане на здрави туристи, което ще доведе до възраждане на туристическите им индустрии. Франция и Италия също работят по свои здравни сертификати. Испания разкри кога пуска ваксионационни паспорти

Страни, които са извън Общността, но са силно свързани с нея, също развиват инициативата. Израел вече има подобен зелен паспорт, Великобритания също разработва такъв.

Доколко имунизационният паспорт ще доведе наистина до свобода на придвижването зависи и от това как държавите-членки на ЕС ще координират помежду си правилата за пътуване. Има още много работа за вършене в тази насока, а времето до лятото е кратко.

Изправени пред пандемия, която причини смъртта на повече от 1 милион души в Европа и вкара Стария континент в дълбока икономическа рецесия, страните от ЕС се съгласиха да работят по създаване на дигитални сертификати за ваксини, за да рестартират туристическата индустрия, която е силно засегната от пандемията.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички